Britney Spears és Lewis Hamilton Bambi-díjat kapott

2008.11.28. 10:26
A Bambi a legrégebbi német médiadíj, amit idén hatvanadik alkalommal adtak át.

A Burda Kiadó Bambi-díjait, amit a német média Oscar-díjainak neveznek, 1948 óta osztják ki a legkülönbözőbb kategóriákban, a filmtől kezdve a zenén és sporton keresztül egészen a különleges emberi teljesítményig. Az alapítók eredeti szándéka szerint azoknak ítélik oda, akik "tevékenységükkel megmozgatják, lenyűgözik és fellelkesítik az embereket."

A díj valójában egy bronzból készült, 18 karátos arannyal bevont őzszobor. Sajátos, de hivatalosan meg nem erősített magyar vonatkozása pedig az, hogy állítólag Rökk Marika magyar származású primadonna és filmszínésznő kislánya nevezte el az őzet ábrázoló díjat Bambinak, Felix Salten mesekönyvének címszereplője alapján.

Az első Bambi-díjazott Jean Marais francia filmszínész és Rökk Marika volt, de a későbbiekben kapott Borisz Jelcin néhai orosz elnök, vagy Gina Lollobrigida, tavaly pedig Sophia Loren.

15 kategóriában összesen 19 Bambi került kiosztásra. Így a komolyzene kategóriájában a spanyol Plácido Domingo, a popzene kategóriájában pedig a nagy visszatérő Britney Spears. A legjobb külföldi filmszínésznőnek járó Bambit az amerikai Meg Ryan kapta, és Keanu Reeves lett a legjobb a férfiak közül.

A zsűri különdíjaként Bambit vehetett át minden idők legfiatalabb Forma 1-es világbajnoka, a brit Lewis Hamilton, a legjobb sportolónak járó szobrot pedig pekingi olimpiai aranyérmét nem sokkal a döntő előtt balesetben elhunyt feleségének ajánló német súlyemelő, Matthias Steiner kapta. Életművéért Németország és Hollywood több évtizedes sztárja, a 80 esztendős Hardy Krüger színész részesült az elismerésben.

Az idei Bambi-médiadíjat az RTL műsorvezetője, Peter Kloeppel kapta, aki rögtön azt a reményt fogalmazta meg: a média talán mégis rácáfolhat Angela Merkel kancellárra abban a tekintetben, hogy a 2009-es év nem csak a rossz hírek esztendeje lesz.