Cigányzene, quo vadis?

2007.07.24. 18:12
A cigányzenét meg kell menteni! - hangsúlyozta Bangó Margit Kossuth-díjas nótaénekes újságírók előtt kedden.

A cigányzene az ország nemzeti kincse, ám "sokan megpróbálják elfojtani, elnyomni" - mondta el Bangó Margit a 100 Tagú Cigányzenekar budapesti sajtótájékoztatóján. A nótaénekes ezzel a mondatával arra célzott, hogy a Magyar Rádió idei műsorstruktúra-váltásának következtében a Magyar Rádió fő adóiról teljesen eltűntek a népdal és nótaműsorok.

Esélyük sem lesz megismerni

Bangó szerint a médiának óriási a szerepe a "cigányzene életében", abban, hogy a fiatalok megismerjék ezt a műfajt. Kitért arra: miután a Petőfi Rádióban "megszűnt" a cigányzene, a műfaj csupán egyetlen adón, a szűk hallgatói réteghez szóló Rádió C-n hallható.

"Ez egy nemzeti kincs, ez egy kulturális örökség. Nagyon-nagyon fontos, hogy az utókornak megmentsük" - hangsúlyozta, hozzátéve: ha mindenhol érték e műfaj, sikert arat még olyan országokban is, mint például Japán, ahol ez a kultúra ismeretlen, akkor a magyar fiatalokkal is meg lehet szerettetni.

Megszűnik a kultúra

Gerendás István, az 55 éve alapított Rajkó Zenekar vezetője kiemelte: a többségi társadalomnak büszkének kellene lennie arra, hogy "ebben az országban van egy olyan kultúra, amelyet a cigányság kultúrájának nevezünk", amely nagyon sokszínű, magas szintű, és az országnak presztízst jelent.

"Manapság azt tapasztaljuk, hogy ezt a kultúrát idehaza nem úgy támogatják, ahogy az megérdemelné. Ha ez a kultúra megszűnik, s efelé haladunk, ez jóvátehetetlen bűn lesz" - mondta.

Forrás: gimagine.com