Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Barbie-ból készíthető szexuális utalás

2004.07.02. 15:51
A népszerű babát bizarr pózokban fotózó művészt megvédte a bíróság, A Mattel ugyanis nem cenzúrázhatja a termékét parodizáló alkotást.
Pert nyert egy amerikai művész a Barbie babákat gyártó Mattel ellen. Tom Forsythe saját szavai szerint "elképedt és eksztatikus" hangulatba került a bíróság döntése után. Az ítélet ugyanis nem marasztalta el a bizarr pózokba, szexuális töltetű beállításokba rendezett Barbie babákat fotózó művészt. Forsythe Barbie étellánc című sorozata többek közt tortillába csomagolt, salátaöntetbe mártott és sütőbe rakott Barbie babákat ábrázolt.

Az egyik műalkotás A Mattelnek az ítélet szerint meg kell téríteni a több éve folyó per 1,8 millió dolláros költségét is.

Egy műanyag baba ne cenzúrázzon

A képzőművész ennek ellenére nem dőlhet hátra. A Mattel szóvivője a BBC-nek úgy nyilatkozott: meg fogják védeni a játék szerzői jogait. Forsythe mindenesetre hangoztatja, hogy a bíróság a döntésével lehetővé tette a népszerű márkák kritizálását, anélkül, hogy félni kellene a büntetéstől.

Ronald Lew bíró ítéletében kiemelte, hogy a Mattel belehajszolta a képzőművészt a költséges perbe. A cég még 1999-ben támadta meg Forsythe-ot, majd fellebbezett a felmentő ítélet ellen. A Mattel legutóbb tavaly decemberben fellebbezett, és vesztett ismételten pert a fotós ellen.

A legfrissebb ítélet indoklásában az áll: "A Mattel nem használhatja a szerzői jogait arra, hogy cenzúrázza a termékkel kapcsolatos szatírát és paródiát".

Leszálló ágban

"Nem gondolom, hogy a munkám ellentmondásos lenne. Eleinte valóban a műanyagvilág és a fogyasztói társadalom ellen készítettem műveket, de mikor a babával kezdtem foglalkozni, mindehhez hozzáadtam a mítoszában bujkáló szépséget is" - árulta el Brabiehoz való vonzódását a művész.

A Mattel támadó nyilatkozatai ellenére még nem döntött a következő fellebbezésről. Ami biztos, hogy a Barbie-biznisz 15 százalékot esett az év első negyedében, annak ellenére is, hogy a Mattel, feltehetőleg marketing okokból, bejelentette, Brabie szakít Kennel az új figura, egy ausztrál szörfös kedvéért.