Barbie-ból készíthető szexuális utalás

2004.07.02. 15:51
A népszerű babát bizarr pózokban fotózó művészt megvédte a bíróság, A Mattel ugyanis nem cenzúrázhatja a termékét parodizáló alkotást.
Pert nyert egy amerikai művész a Barbie babákat gyártó Mattel ellen. Tom Forsythe saját szavai szerint "elképedt és eksztatikus" hangulatba került a bíróság döntése után. Az ítélet ugyanis nem marasztalta el a bizarr pózokba, szexuális töltetű beállításokba rendezett Barbie babákat fotózó művészt. Forsythe Barbie étellánc című sorozata többek közt tortillába csomagolt, salátaöntetbe mártott és sütőbe rakott Barbie babákat ábrázolt.

Az egyik műalkotás A Mattelnek az ítélet szerint meg kell téríteni a több éve folyó per 1,8 millió dolláros költségét is.

Egy műanyag baba ne cenzúrázzon

A képzőművész ennek ellenére nem dőlhet hátra. A Mattel szóvivője a BBC-nek úgy nyilatkozott: meg fogják védeni a játék szerzői jogait. Forsythe mindenesetre hangoztatja, hogy a bíróság a döntésével lehetővé tette a népszerű márkák kritizálását, anélkül, hogy félni kellene a büntetéstől.

Ronald Lew bíró ítéletében kiemelte, hogy a Mattel belehajszolta a képzőművészt a költséges perbe. A cég még 1999-ben támadta meg Forsythe-ot, majd fellebbezett a felmentő ítélet ellen. A Mattel legutóbb tavaly decemberben fellebbezett, és vesztett ismételten pert a fotós ellen.

A legfrissebb ítélet indoklásában az áll: "A Mattel nem használhatja a szerzői jogait arra, hogy cenzúrázza a termékkel kapcsolatos szatírát és paródiát".

Leszálló ágban

"Nem gondolom, hogy a munkám ellentmondásos lenne. Eleinte valóban a műanyagvilág és a fogyasztói társadalom ellen készítettem műveket, de mikor a babával kezdtem foglalkozni, mindehhez hozzáadtam a mítoszában bujkáló szépséget is" - árulta el Brabiehoz való vonzódását a művész.

A Mattel támadó nyilatkozatai ellenére még nem döntött a következő fellebbezésről. Ami biztos, hogy a Barbie-biznisz 15 százalékot esett az év első negyedében, annak ellenére is, hogy a Mattel, feltehetőleg marketing okokból, bejelentette, Brabie szakít Kennel az új figura, egy ausztrál szörfös kedvéért.