Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Meghalt Barry White

2003.07.05. 04:08
Elhunyt Barry White legendás diszkó- és soulénekes, aki különös, lágy tónusú, mély hangjával a hetvenes évektől kergette extázisba a romantikus tévésorozatokra és gondosan nyírott szakállakra gyorsuló háziasszonyokat.
Barry White (eredeti nevén: Barry Lee) 58 éves volt. Halála hírét magyar idő szerint péntek éjjel jelentette be menedzsere egy hollywoodi kórházban. Az énekes egészségi állapota már évek óta rossz volt, egy éve rendszeresen művesekezeléseket kapott. A halál pontos okát egyelőre nem közölték.

A szegény, csonka családban született, a Los Angeles-i South Central gettójában felnőtt (tinédzserként a börtönt is megjárt) énekes legnagyobb sikereit a hetvenes években aratta, de az igazi szakmai siker csak nemrég érte: : 2000-ben két Grammy-díjat is kapott Staying Power című számára.

A búgó hangja, piknikus testalkata, sajátos szakállszerkezete és mindig a szerelemről (egyes szám első személyben) értekező dalszövegei miatt szerelemrozmárnak is becézett énekes valóságos kultúrikonná lett az Egyesült Államokban: szerepelt tévéshow-kban, sorozatokban, megjelent a a Simpsons rajzfilmsorozatban is. Alakja egyet jelentett a háziasszonyokra szabott marcipánromantikával.

Közel negyven éves popzenei pályafutásának sikerét összesen 106 arany-, 41 platinalemez, 20 arany és 10 platina kislemez jelzi. Több mint százmillió eladott lemezen hallható jellegzetes énekhangja, de producerként, szerzőként, zenei rendezőként is közreműködött rengeteg albumon.