A Sony lecsapott a metál-Beatlesre

2005.03.05. 14:24
A Beatles-jogokat tulajdonló Sony/ATV zenekiadó felszólította a Beatles-dalokat Metallica-stílusban játszó vicczenekart, a Beatallicát, hogy zárja be weboldalát, és "nagymértékű és jóvátehetetlen" károkra hivatkozva kártérítést is követel. A zenekar csak saját örömére készítette a feldolgozásokat, bevételük nem nagyon volt belőle.

A Beatallica nevű milwaukee-i zenekar két héttel ezelőtt hivatalos felszólítást kapott a Sony/ATV zenekiadótól, ami a Beatles-dalok jogaival rendelkezik, hogy zárja be weboldalát. A Sony/ATV február 17-én küldött levelet az oldalt hosztoló cégnek, egy héttel később pedig az oldal webmasterének, amiben "nagymértékű és jóvátehetetlen" károkozásra hivatkozva felszólította a zenekart, hogy vegyék le zenéiket az internetről. A kiadó egyúttal kártérítést is követel, melynek nagyságát egyelőre nem határozták meg, írta az MTV.com.

Egymillió letöltés

A Beatallica 2001-ben alakult egy évente megrendezett milwaukee-i rockfesztivál alkalmából, hogy Metallica-számokat adjanak elő. Nem sokkal később jött az ötlet, hogy Beatles-számokat adjanak elő a Metallica stílusában. Még ebben az évben felvették a Garage Dayz Night című ep-jüket, amit másolt cédén odaadtak néhány barátjuknak. Így jutott el az David Dixonhoz, az oldal későbbi készítőjéhez.

"Régóta ez volt a legjobb zenei paródia, amit hallottam, szóval elkészítettem az oldalt, és szóltam bár barátomnak" - mesélte Dixon az MTV.com-nak. Az oldalt azóta már minden kontinensről meglátogatták, és a dalokat körülbelül egymilliószor töltötték le.

Leprás Madonna

A Beatallicát a Metallica dobosa, Lars Ulrich is dícsérte. A zenekar eddig felvett két lemezén olyan felvételek hallhatók, mint Leper Madonna, The Thing That Should Not Let It Be, ...And Justice For All My Loving, Blackened the USSR, Sgt. Hetfield's Motorbreath Pub Band vagy Hey Dude.

A Beatallica.com jelenleg nem üzemel, a zenekar jogi képviselőivel konzultál. Az ügyvédek szerint egyébként ezt a fajta feldolgozást lehetővé teszi a 2 Live Crew hiphopegyüttes ügyében 1994-ben hozott precedensértékű ítélet. A rapperek akkor Roy Orbinson Oh, Pretty Woman című számát parodizálták.

A zenekar tagjai a netes siker ellenére megtartották munkájukat, ráadásul épphogy csak fenn tudják tartani a zenekart a koncertekből és a pólók eladásából. "Szerintem nagyon szűklátókörűek - panaszkodott David Dixon a Sonyra. - Alig van ebből bevételünk, egyikünk sem hagyta ott a munkáját." Dixon online petíciót is indított a Beatallica.com megmentésére, ahol a cikk írásáig 7260 aláírás gyűlt össze.