A sikerkönyveket ötvenévesen írják

2005.05.13. 18:12
A sikerkönyveket leginkább ötvenéves korukban jegyzik az írók, derül ki a New York Times bestsellerlistája alapján készült felmérésből. A Da Vinci Kódot író Dan Brown azért reményt ad a fiatalabb korosztálynak.
Ötvenévesen a legnagyobb az esély sikerkönyv írására, derítette ki egy felmérés, ami az utóbbi ötven év bestselleríróinak munkáit összesítette. A New York Times bestsellerlistája szerint 1955-2004 között a sikerkönyvírók átlagéletkora ötven és fél év volt.

"Ki akartuk deríteni, mi a legideálisabb életkor a nagysikerű könyvek írására" - nyilatkozta a BBC-nek Bob Young, aki egy írók és független kiadók számára szerkesztett portál vezetője. "Kiderült, hogy a zenészektől és tudósoktól eltérően az írók a korral egyre érettebbek lesznek" - foglalta össze felfedezését a szerkesztő.

A halál után is

Stephen King
Stephen King
A vizsgált 350 szerző közül, Francoise Sagan volt az utóbbi ötven év legfiatalabb bestseller szerzője: 1955-ben 19 évesen jelentette meg Jó reggelt búbánat! című regényét. A legidősebb szerző Agatha Christie volt, különösen, hogy utolsó munkáját, a Szunnyadó gyilkosságot halála után publikálták. A posztumusz kiadott munka a szerző 85 éves korában bekövetkezett halála után nem sokkal került fel a New York Times bestseller listájára.

Legtöbbször egyébként Stephen King szerepelt a nagyon jól fogyó könyvek táblázatában: 27 alkalommal lett bestseller listás. A horrorszerzőt Danielle Steel követi, aki viszont csak 26-szor, pedig ő is nagyon népszerű könyveket írt.

Nem biztos, hogy kortünet, de tény, hogy a most futó sztárok közül a Harry Potter-hisztériát kirobbantó Rowling, és a Da Vinci Kódért felelős Dan Brown is jóval fiatalabb az átlagnál.