Billy Idol: A reggae és Barry White a jó szex titka

2006.07.12. 07:55
Mivel tartja magát karban a nyolcvanas évek szupersztárja? Miért tetováltatott magára egy nagymellű orosz underground hősnőt? Milyen emlékei vannak Oliver Stone-ról? És milyen zenéket ajánl szeretkezéshez? Olvassa el interjúnkat!

Nagyon jól néz ki, mi a titka?

Hát, azért sose engedjen túl közel magához -

Vegetáriánus, esetleg speciális bőrkezeléseket kap?

Nem ettem húst tizennyolc éves korom óta. Mindenki azt mondta, hogy harmincévesen szörnyen fogok kinézni. De halat eszem, mert ha úton vagyok, turnézok, akkor izzadok egyfolytában, szükségem van a halolajra.

Sportol?

Van egy napi rutinom, egy-két naponta súlyzózom, futok kicsit... hiszen föl kell mennem a színpadra, szaladgálnom és énekelnem kell, nem fogyhatok ki a szuszból.

Régóta nem hallottunk önről, de most új stúdióalbumot adott ki Devil's Playground címmel, amin színtiszta rock található. Korábban a punkkal és a technóval is megpróbálkozott, hogyhogy most hagyományos rocklemezt készített?

Ez leginkább a zenekarnak köszönhető, amit összehoztam, újra összejöttem Steve Stevensszel is, és arra gondoltunk, hogy most gitárrockot fogunk játszani, gitár- és dobközpontú zenét.

Mostanában milyen zenét hallgat?

Reggae-t.

Reggae-t?

Igen, dub reggae-t, imádom a '78-as dub reggae-t. Füvet szívok, és dub reggae-t hallgatok.

Ezt nem gondoltuk volna.

Reggae-re jól lehet szeretkezni is.

Értjük. Más: még csak egyszer járt Magyarországon, a Bon Jovi előzenekaraként, '93-ban.

Barry White is jó, a reggae és Barry White lefedi az egész terepet. (énekel) Baby, oh baby, just can't get enough of your love.

Szeretjük ezt a számot.

Imádom Barry White-ot.

Mi is. Tehát Barry White és a reggae a jó szex titka?

Igen.

Tehát miért nem jött annyi ideje Magyarországra?

Mindig is akartam. Abban, hogy összehoztuk a zenekart, hogy megcsináltuk a Devil's Playgroundot, az volt az egyik fő szempont, hogy legyen egy anyag, amivel Európába jöhetünk. Tavaly turnéztunk vele, és most elmegyünk oda, ami akkor kimaradt, Magyarországra, Romániába, Oroszországba. Azt hiszem, nagyszerű zenekarral jövök, ez most egy nagyon jó Billy Idol-zenekar, Steve Stevens is benne van (Idol nyolcvanas évekbeli szerzőtársa, közös munkájuk például a Rebel Yell vagy a White Wedding - a szerk.) Amikor a Rebel Yellt játsszuk, az tényleg a Rebel Yell, amikor az Eyes Without a Face-t, az tényleg az Eyes Without a Face. És amikor a Screamet játsszuk, az a Scream.

Mi a különbség a nyolcvanas évekbeli és a mai Billy Idol között?

Dalszerző vagyok, zenész vagyok, tényleg törődök a zenével, talán most már egy kicsit komolyabban veszem, vagy ha nem is komolyabban, de többet dolgozok vele. Mindig is volt benne munka, de most talán jobban kidolgozom a zenéimet. Nagyszerű dolog rájönni, hogy még mindig megvan a tehetséged, megvan a hangod. Sok rockzenész, énekes kiég, én most is fölmegyek, lenyomom a számaimat, hasonló energiával, mint a nyolcvanas években. Ez nagyon különleges dolog.

Van egy érdekes tetoválása, pedig korábban kijelentette: sosem akar csináltatni.

Egy nő, azt hiszem, képregényfigura, úgy hívják, hogy Oktobriana. Orosz diákok jelképe volt, akik nem tudtak nyíltan kiállni a kormány ellen, de készítettek egy képregényt az ő főszereplésével. Olyan, mint Wonderwoman, a klasszikus értékeket képviselte, és harcolt az emberi értékekért a gonosz erőivel szemben. Jó nagy mellei vannak.

Több filmben is szerepelt, tervez a jövőben hasonlót?

Szeretnék. Nagyon élveztem az esküvői énekes szerepét, az szórakoztató volt. Jó volt a Doors-filmben is szerepelni, bár túlságosan nem voltam benne, de nagyon izgalmas volt látni Oliver Stone-t munka közben. Oliver Stone mindig a színészek testmunkájáról beszélt, és most én is ezt fejlesztem magamban. Tizenhat év eltelt, de még mindig emlékszem, milyen izgalmas volt, ahogy Oliver Stone életre keltette a Doorst.

Mit élvez jobban: a videóklipforgatást, a turnézást vagy a stúdiózást?

Szeretek számokat írni, új ötletekkel előállni, előkészíteni őket, hogy élőben előadhatók legyenek. Az is jó szórakozás, amikor mások számait formálom sajáttá, például a To Be A Lovert, amit felgyorsítottam. Erről egyébként azt hittem, hogy eredetileg is reggae-dal, de valójában egy Stax-szám. (A Stax híres soul-, blues- és funkkiadó volt, a dal eredetijét William Bell énekelte, reggae-változatát George Faith - a szerk.)

Van olyan énekes, akivel szívesen duettezne?

Természetesen sok kedvencem már meghalt -

Velük azért egyelőre ne énekeljen.

Szeretem John Lennont, Elvist, Lou Reedet, na ő nem halott. Szeretem a Velvet Undergroundot. Iggy Popot is szeretem, az nem lenne rossz.

És nőkkel?

Jó lenne Gwen Stefanival énekelni, ő nagyon jó. Vagy Beyonce Knowleszal. Billy Idol és Beyoncé, huhh.

Billy Idol Csizinszky Évának nyilatkozott a Sláger Rádióban. Budapesti koncertje csütörtökön lesz a Pecsában.