A berlini Loveparade is eljön a Budapest Parádéra

2004.08.24. 15:28
Hatszázezer bulizót várnak az idei Budapest Parádéra, ahol a dübörgő techno mellett lesznek színházi kamionok, száz szaxofonos, sőt a 22 méteres műbálnát is felhozzák a Balatonról.
Augusztus 28-án ötödször indul útjára a főváros nyárzáró karneválja, a Budapest Parádé. Ötven mozgó színpad, neves együttesek, 250 lemezlovas 11 országból, színes programok, színtársulatok, afterpartik, CD és DVD a nap összefoglalójaként - ennyit röviden az egyre gazdagodó tartalomról.

Nem támogatják, de mégis

A világ egyik legnevesebb utcai karneválja, a berlini Loveparade saját kamionnal vesz részt az eseményen (A berlini rendezvény egyébként idén pénzügyi gondok miatt elmaradt), amelyre idén is hatszázezer látogatót, köztük sok tízezernyi külföldi turistát várnak. A korábbi években megszokottnál is több, közel 120 jelentkező jelezte részvételi szándékát. Közülük választották ki a szervezők azt az 50 járművet, amely majd végighalad az Andrássy úton a Hősök teréig.

Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál és a Budapest Parádé igazgatója elmondta, hogy sem a Fővárosi Önkormányzattal, se a központi költségvetéstől nem kapnak támogatást, mivel a Budapest parádé olyan rendezvény, amelyeknek önfenntartóknak vagy nyereségeseknek kell lenni. A főváros azonban hagyományosan támogatja a rendezvényt - ezt jelzi a programfüzetben Demszky Gábor beköszöntője is - elsősorban oly módon, hogy a közterületeket a parádé rendelkezésére bocsátja. Színházak, szaxofonosok

A budapesti színházi világ képviseletében öt színtársulat indít kamiont. A nyárzáró karnevál zajos forgatagában néma járművel vesznek részt az ismert óriásplakát-kiállítás szervezői. A Supergroup a Mosolyország Alapítvánnyal közösen a segítséggel élőkre szeretné felhívni a figyelmet azzal a 22 méteres műanyag bálnával, amely augusztusban a Balaton vízén úszott.

A Wan2 kamionján száz szaxofonos egyszerre fújja majd a hangszerét, míg a Budapesti Fesztiválközpont Kht. egy cirkuszi kocsival és komolyzenei programokkal mutatja be az őszi Fesztivált.

A Parádé Bónusz nevű, belépőjegyes bulisorozat - amelyet a Népstadion és intézményei területén rendeznek - nem szűkölködik majd külföldi sztárokban sem. A VIVA eeelektro party helyszíne a SYMA csarnok lesz, a progresszív rock és a trance stílust tömöríti a Körcsarnokban a Red Pulse Aréna, a Roxy Club Sandwich Party a Stadion körgyűrűin kap helyet, a VOLTfolió partyn pedig a "tört" ütemek hívei szórakozhatnak.