Sára, Márió
2 °C
6 °C

A Kaiser Chiefs tarolt a Brit Awardson

2006.02.16. 15:17
A leedsi Kaiser Chiefs három díjat nyert az idei brit díjkiosztón, James Blunt, a Coldplay és a Green Day két-két díjat vihetett haza. Paul Weller, a Jam alapítója életműdíjat kapott.

A Kaiser Chiefs fiatal angol zenekar lett az idei Brit Awards hőse: a fiatal leedsi együttes öt jelölésből hármat váltott díjra a Brit Awards gáláján csütörtökre virradóra. A Kaiser Chiefs a legjobb rockprodukcióért, a legjobb élő showért, egyúttal a legjobb brit csapatként vehette át a hanglemezipar elismerését.

Kárpótolták a Coldplayt

James Blunt a legjobb popteljesítményért és a legjobb brit férfi énekesként kapott díjat. Kanye West a nemzetközi előadók versenyében kapta a legjobb férfiénekesnek járó díjat. A legjobb brit énekesnőnek KT Tunstallt kiáltották ki.

A Grammy-díjkiosztón díj nélkül maradt, itt négy kategóriában jelölt Coldplay együttesé lett a legjobb brit kislemeznek járó díj és X&Y című korongjuk lett a legjobb brit album. Ugyancsak két díjjal távozhatott a Green Day: övék a legjobb nemzetközi együttesnek járó trófea, és lemezük, az American Idiot a legjobb nemzetközi albumért járó díjat nyerte el.

Madonna a nemzetközi kategóriában mint a legjobb énekesnő kapott elismerést. Az év felfedezettje a britek között az Arctic Monkeys együttes, a nemzetközi kategóriában pedig Jack Johnson lett.

Életműdíj Wellernek

Már korábban bejelentették, hogy Peter Weller, a Jam alapító tagja és frontembere életműdíjat kapott a szigetország zenei életében kifejtett több mint negyedszázados tevékenységéért.

A Brit Awards díjátadói között volt többek között Madonna, Debie Harry, Kelly Osbourne, Neil Tennant és Boy George. A gála fellépői között nagy sikert aratott Prince, aki Purple Rain című egykori nagy sikerét énekelte, és nagy tetszéssel fogadták a jelenlévők Kanye West produkcióját is.