Sztrájkol a Broadway

2003.03.10. 12:00
Elmaradtak a New York-i Broadway színházainak zenés előadásai hétvégén, mert sztrájkba léptek a zenészek, és akciójukat a színészek és más alkalmazottak is támogatták.
Az akciót az indította el, hogy a zenészek nem tudtak megállapodni a producerekkel a zenekarok minimális létszámáról. A vita azon dúl, hogy New York legnagyobb színházaiban, ahol a zenekaroknak eddig legalább 26 zenészből kellett állniuk, a létszámot a producerek jelentősen, akár 10 alá kívánják csökkenteni, míg a szakszervezet nem akar 20 főnél kisebb létszámú együtteseket. A tárgyalások pénteken azzal szakadtak meg, hogy a színháztulajdonosok képviselői kivonultak a megbeszélésről. A tárgyalások a hétvégén sem folytatódtak érdemben, és egyelőre az sem egyértelmű, hogy az összes színházi dolgozók csatlakozott-e a sztrájkhoz.

Az operaház fantomja a Broadwayn
Azóta két tábor alakult ki a Broadwayon, az egyik oldalon szinte kivétel nélkül felvonultak a színészek, a zenészek, míg velük szemben hajthatatlanok a producerek és a színházak tulajdonosai. A producerek a költségek folyamatos növekedésével indokolják a zenekarok létszámcsökkentésének szükségességét. Álláspontjuk szerint míg harminc éve csupán másfél millió dollárba került egy-egy musical színpadra állítása, addig ma ez eléri a 10-12 millió dollárt is, így 10 darabból 8 soha nem térül meg.

Utoljára 1975-ben sztrájkoltak a Broadway létesítményeinek alkalmazottai, és akkori akciójuk több mint három hétig tartott. Most is elképzelhető, hogy további előadások maradnak el, ha nem jön létre megállapodás.

Az előrelátható sztrájk miatt a színházak és producerek szövetsége azt tervezte, hogy az élő zenét felváltja előzetesen fölvett vagy számítógéppel generált muzsikával, ha a zenészek nem jelennek meg a zenekari árokban. Ezt azonban a színészek akadályozták meg, akik szerint a színpadi előadás hitelét veszti élő zene nélkül.

A színészek hetente milliós nagyságrendű jövedelemtől eshetnek el, ha az előadások hosszabb időn át elmaradnak. Összesen 18 musicalt játszottak volna a hét végén a Broadwayn, köztük az Operaház fantomját és a Nyomorultakat.  • Tippek
  • Bankszámla