Meghalt Charles Bronson

2003.09.01. 07:04
A 81 éves filmsztár, aki Alzhemier-kórban szenvedett, szombaton halt meg tüdőgyulladásban a Los Angeles-i Cedars-Sinai klinikán - jelentette több hírügynökség.
A ráncos arcú, hallgatag filmszínész, aki főleg kemény legényeket és western hősöket alakított, az 1950-es évektől fogva csaknem száz filmben szerepelt, köztük A hét mesterlövészben (1960) vagy a Volt egyszer egy Vadnyugatban (1968).

A litván származású Bronson eredetileg szénbányász volt, és sokáig csak epizódszerepeket kapott, amelyekre markáns egyénisége miatt választották ki. Először 1952-ben a Most a flottánál vagy! című filmben tűnt fel, a Charles Bronson művésznevet pedig csak 1954-ben vette fel.

A hatvanas években azután olyan mára klasszikussá vált filmekben válllalt szerepet, mint A hét mesterlövész, A halál 50 órája vagy a Piszkos tizenkettő. A hollywoodi siker ellenére 1968-ban mégis Európába költözik, hogy az akkpr népszerű spagetiwesternekben duzzassza tovább a hírnevét, és persze a vagyonát. Szerepet vállal Sergio Leone Volt egyszer egy vadnyugat című filmjében, és ezzel örökre beírja magát a filmtörténetbe, és egyidejűleg bezárja magát a magányos bosszúálló skatulyájába.

Az 1970-es évek kasszasikereiben gonosztevőket játszott, és egy Golden Globe trófeával a "legnépszerűbb színésszé" választották. A legnagyobb közönségsikert a családja gyilkosain bosszút álló New York-i mérnök szerepében érte el, a Bosszúvágy című filmben, (1974) amelyből 1993-ig négy folytatást forgattak.