Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Meghalt Charles Bronson

2003.09.01. 07:04
A 81 éves filmsztár, aki Alzhemier-kórban szenvedett, szombaton halt meg tüdőgyulladásban a Los Angeles-i Cedars-Sinai klinikán - jelentette több hírügynökség.
A ráncos arcú, hallgatag filmszínész, aki főleg kemény legényeket és western hősöket alakított, az 1950-es évektől fogva csaknem száz filmben szerepelt, köztük A hét mesterlövészben (1960) vagy a Volt egyszer egy Vadnyugatban (1968).

A litván származású Bronson eredetileg szénbányász volt, és sokáig csak epizódszerepeket kapott, amelyekre markáns egyénisége miatt választották ki. Először 1952-ben a Most a flottánál vagy! című filmben tűnt fel, a Charles Bronson művésznevet pedig csak 1954-ben vette fel.

A hatvanas években azután olyan mára klasszikussá vált filmekben válllalt szerepet, mint A hét mesterlövész, A halál 50 órája vagy a Piszkos tizenkettő. A hollywoodi siker ellenére 1968-ban mégis Európába költözik, hogy az akkpr népszerű spagetiwesternekben duzzassza tovább a hírnevét, és persze a vagyonát. Szerepet vállal Sergio Leone Volt egyszer egy vadnyugat című filmjében, és ezzel örökre beírja magát a filmtörténetbe, és egyidejűleg bezárja magát a magányos bosszúálló skatulyájába.

Az 1970-es évek kasszasikereiben gonosztevőket játszott, és egy Golden Globe trófeával a "legnépszerűbb színésszé" választották. A legnagyobb közönségsikert a családja gyilkosain bosszút álló New York-i mérnök szerepében érte el, a Bosszúvágy című filmben, (1974) amelyből 1993-ig négy folytatást forgattak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?