Bujtor István lett a veszprémi Petőfi Színház igazgatója

2007.12.13. 12:45
Az öt pályázó közül csak Bujtor Istvánt és a színház jelenlegi megbízott igazgatóját, Majzik Tímeát hallgatták meg. Bujtor Eperjes Károllyal pályázott közösen.

Bujtor István színész-rendezőt választotta meg csütörtöki ülésén Veszprém Megyei Közgyűlése a veszprémi Petőfi Színház igazgatójává; a tisztséget a művész január elsejétől öt éven át tölti be.

A testületi ülésen az öt pályázó közül már csak Bujtor Istvánt és a színház jelenlegi megbízott igazgatóját, Majzik Tímeát hallgatták meg. Bujtor István Eperjes Károly színművésszel, míg Majzik Tímea Pozsgai Zsolt író-dramaturggal pályázott közösen.

A közgyűlés csaknem egyhangúan döntött a Bujtor-Eperjes páros mellett; az ülésen jelenlévő 38 testületi tag közül 37 szavazott igennel Bujtor István igazgatói kinevezése mellett, egy képviselő tartózkodott.

Talabér Márta, a közgyűlés kultúráért felelős alelnöke a testületi döntést követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Bujtor István pályázata volt a legjobb, alaposan felkészült a veszprémi színházból és az intézmény nehéz anyagi helyzetének megoldására is tudott javaslatokkal szolgálni. Mint mondta, szeretnék, ha a veszprémi színház újra a régi fényében ragyogna, ha "ismét sikk lenne a Petőfibe járni", és ehhez garanciát jelenthet a Bujtor-Eperjes páros kiemelkedő művészi tudása, szakmai hozzáértése.

Bujtor István közölte: nagyon boldog, mert 38 testületi tagból 37-en szavaztak rá. "Ezért is vállalom, mert ez manapság egy óriási eredmény" - mondta. Beszámolt arról, hogy Eperjes Károly a színház művészeti vezetése mellett rendezni és játszani is fog. "Eperjes vállalásának nagyon örülök, tőle igen sokat lehet tanulni a színpadon" - mondta Bujtor István. Elmondta: a 2008-as évad első félévének műsorterve ugyan adott már, de az Indul a bakterház című darab rendezésére Bereményi Géza írót, rendezőt kéri fel.

Feladatairól szólva kiemelte: fel akarja oldani a színháznál a feszültségeket, a "haragszomrádot" és egy irányba igyekszik terelni a társulatot. Hangsúlyozta azt is: szó nincs arról, hogy színészeket küldene el, éppen az ellenkezője igaz; a 28 színész nem sok, valamennyien tehetségesek, meg kell tartani őket, sőt egy-egy darabra országosan ismert művészeket is szerződtet majd. Megjegyezte: "mindent a veszprémi közönség érdekében és nem ellene fogunk tenni". Bujtor István azonban a 28 színész mellett soknak tartja a 80 közalkalmazottat, szerinte "itt karcsúsítani kell" a létszámot. Jelezte: vállalkozásba kellene szervezni bizonyos tevékenységeket, szerinte ugyanis különös, hogy még a gondnok és a büfés is közalkalmazotti státusban van a színházban.

Bujtor István közölte: korai lenne még konkrét tervekről beszélni, de annyit elárult, hogy tárgyal már egy nagy televíziós csatornával, emellett országos megmozdulásokat szeretnének "Veszprémbe koncentrálni", ám elsőként most az intézményfenntartó megyei önkormányzattal kell egyeztetni.

A veszprémi Petőfi Sándor Színház vezetésére öt pályázatot nyújtottak be: a nyertes Bujtor-Eperjes és a Majzik-Pozsgai pároson kívül megmérette magát Hegedűs Ildikó Rozália színművész, színháztörténész, a győri színház rendezőasszisztense, Hidvégi Miklós színész, egy magánszínház vezetője és Salamon Suba László rendező.