Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miért döntötte le Bush a tornyokat?

2004.07.12. 16:15
"Miért döntötte le Bush a tornyokat?" - rappeli Jadakiss az új lemezén, ami a Billboard eladási lista első helyén áll. A Why című számot szinte csak az albumon lehet vágatlanul meghallgatni, az MTV-n és a rádiócsatornák nagy részén a cenzúrázott változatot sugározzák.
Jadakiss hiphopénekest támadások érik új, Why című száma miatt, amiben Busht vádolja a terrortámadással. A politikai tartalmú dal egy sora konkrétan így szól: "Miért döntötte le Bush a tornyokat?" Emiatt több rádióállomás is megvágta a dalt, és az MTV is vágottan sugározza, bár a zenei adó állítása szerint ők már cenzúrázva kapták a videóklipet.

"Szélesebb közönséghez akartam szólni, nem csak a közösségemhez" - magyarázta a szöveg létrejöttének okait az énekes-szövegíró Jadakiss. "Ez olyan kérdés, amivel a fehér amerikaiakhoz is szólhatok, mert bennük is felmerül." A rapper a Reutersnak elmondta, hogy szerinte Bushnak köze volt a szeptember 11-ei eseményekhez, és "sok fekete ugyanígy vélekedik erről".

A titkosszolgálat fenyegető réme

"Miért döntötte le Bush a tornyokat?"
A rádióállomások többsége kivágja a szöveget: "Ez a sor a legjobb a szám szövegében - nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő programigazgató a Reutersnek. - De mivel hallgatják a műsorunkat Washingtonban is, természetesen kivágjuk. Nem szeretném, ha éjszaka a titkosszolgálat kopogtatna az ajtómon."

A chicagói WGCI és a New York-i WWPR csatorna viszont a vágatlan verziót sugározza. "Fel sem merült, hogy belenyúljunk - mondta Michael Saunders, New York-i programigazgató. - Szólásszabadság van, leadtuk hát az eredeti verziót. Nem telefonáltak miatta a hallgatók, még nők sem, pedig ők nagyon figyelnek a szövegre."

Valakinek áldozatot kell hoznia a világért

A Why című szám a Kiss of Death című albumon jelent meg az Interscope gondozásában. "Ez a legnagyobb lemez, amiben eddig közreműködtem - mondta Kevin 'Always Bet On' Black, az Interscope lemezkiadó vezető-menedzsere. - Olyan dolgot mond ki, amit az emberek nem mernek." Black nem aggódik amiatt, hogy problémáik lennének az említett sorból.

"Valakinek ki kell állnia a mozgalom elé, és áldozatokat kell hoznia. Én úgy döntöttem, hogy feláldozom magam - foglalta össze a rapper az indítékait, de azt is elismerte, hogy a Whyt körülvevő hírverés reklámértékével már a szövegírás pillanatában is tudatában volt. - Mindenhol cenzúrázzák a dalom, és ez nagyon jó, mert így mindenki megismeri. Direkt ezért is írtam úgy, hogy politikai tartalma legyen." A múlt héten debütált album 246 ezer példányban kelt el, ezzel a Billboard eladási listáján máris az első helyen áll.