Miért döntötte le Bush a tornyokat?

2004.07.12. 16:15
"Miért döntötte le Bush a tornyokat?" - rappeli Jadakiss az új lemezén, ami a Billboard eladási lista első helyén áll. A Why című számot szinte csak az albumon lehet vágatlanul meghallgatni, az MTV-n és a rádiócsatornák nagy részén a cenzúrázott változatot sugározzák.
Jadakiss hiphopénekest támadások érik új, Why című száma miatt, amiben Busht vádolja a terrortámadással. A politikai tartalmú dal egy sora konkrétan így szól: "Miért döntötte le Bush a tornyokat?" Emiatt több rádióállomás is megvágta a dalt, és az MTV is vágottan sugározza, bár a zenei adó állítása szerint ők már cenzúrázva kapták a videóklipet.

"Szélesebb közönséghez akartam szólni, nem csak a közösségemhez" - magyarázta a szöveg létrejöttének okait az énekes-szövegíró Jadakiss. "Ez olyan kérdés, amivel a fehér amerikaiakhoz is szólhatok, mert bennük is felmerül." A rapper a Reutersnak elmondta, hogy szerinte Bushnak köze volt a szeptember 11-ei eseményekhez, és "sok fekete ugyanígy vélekedik erről".

A titkosszolgálat fenyegető réme

"Miért döntötte le Bush a tornyokat?"
A rádióállomások többsége kivágja a szöveget: "Ez a sor a legjobb a szám szövegében - nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő programigazgató a Reutersnek. - De mivel hallgatják a műsorunkat Washingtonban is, természetesen kivágjuk. Nem szeretném, ha éjszaka a titkosszolgálat kopogtatna az ajtómon."

A chicagói WGCI és a New York-i WWPR csatorna viszont a vágatlan verziót sugározza. "Fel sem merült, hogy belenyúljunk - mondta Michael Saunders, New York-i programigazgató. - Szólásszabadság van, leadtuk hát az eredeti verziót. Nem telefonáltak miatta a hallgatók, még nők sem, pedig ők nagyon figyelnek a szövegre."

Valakinek áldozatot kell hoznia a világért

A Why című szám a Kiss of Death című albumon jelent meg az Interscope gondozásában. "Ez a legnagyobb lemez, amiben eddig közreműködtem - mondta Kevin 'Always Bet On' Black, az Interscope lemezkiadó vezető-menedzsere. - Olyan dolgot mond ki, amit az emberek nem mernek." Black nem aggódik amiatt, hogy problémáik lennének az említett sorból.

"Valakinek ki kell állnia a mozgalom elé, és áldozatokat kell hoznia. Én úgy döntöttem, hogy feláldozom magam - foglalta össze a rapper az indítékait, de azt is elismerte, hogy a Whyt körülvevő hírverés reklámértékével már a szövegírás pillanatában is tudatában volt. - Mindenhol cenzúrázzák a dalom, és ez nagyon jó, mert így mindenki megismeri. Direkt ezért is írtam úgy, hogy politikai tartalma legyen." A múlt héten debütált album 246 ezer példányban kelt el, ezzel a Billboard eladási listáján máris az első helyen áll.