Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Eliades Ochoa Budapesten

2002.06.20. 14:34
Budapesten, a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadán mutatkozik be június 25-én, kedden este a Grammy-díjas Eliades Ochoa y Cuarteto Patria együttes, a Buena Vista Social Club néven megismert világhírű produkció sztárja.
A Buena Vista Social Club nevét mára az egész világ megismerte. Az 1996-ban Ry Cooder által összetoborzott veterán kubai muzsikusokból álló project bejárta az egész világot, több millió példányban kelt el az album és azóta az abban részt vevő muzsikusok megérdemelten a világsztárok közé tartoznak. A Wim Wenders által róluk készített dokumentumfilmet a hazai mozik is játsszák a mai napig, de gyakran találkozhatunk vele a különböző TV csatornákon is. Bár mára tucatnyi új lemezzel bővült a Buena Vista Social Club-hoz kötődő muzsikusok friss repertoárja, a mai napig a legnagyobb sláger az Eliades Ochoa és Compay Segundo által énekelt a filmet illetve a lemezt is nyitó Chan Chan. 2002. június 25-én, Budapesten a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán lép fel a Grammy-díjas Eliades Ochoa y Cuarteto Patria együttes. A Buena Vista Social Club project legautentikusabb formációjának tolmácsolásában Budapestre varázsolják a kubai fiesták hangulatát, a son montuno, guaracha, a bolero és guajira hangjai csendülnek fel a Városligetben.

Eliades Ochoa karrierje 1955-ben indult. Fiatal gyerekként a Santiago-i utcákon, és bárokban zenélt. 1962-től saját rádióműsora van "Trinchero Agraria" címmel, melynek fő csapásvonala a "musica guajira campesina" (kubai "country" zene) 1971-ben otthagyja a rádiót, hogy csatlakozzon a Quinteto de la Trova nevű formációhoz, illetve a Septeto Típico Oriental együtteshez. A veterán zenekarvezető Roberto Echeverria távoztával 1978-ban átveszi a legendás Cuarteto Patria vezetését.

A Cuarteto Patria Kuba legnépszerűbb bolero együttese volt több mint negyvenéves múlttal már akkor is. Ochoa csatlakozása után új lendületet vesz a csapat karrierje. Bejárják a fél világot, turnéztak Európában, Mexikóban sőt még az Egyesült Államokba is eljutottak (ezt kevés kubai együttes mondhatta el magáról!) A csapat repertoárjának nagyobbik részét a hagyományos son montuno, guaracha és guajiro dalok alkotják. A szigetország zenei életében a Cuarteto Patria körülbelül olyan szerepet tölt be, mint nálunk a Muzsikás együttes. Az a néhány szerencsés hazánk fia, aki látta őket tavalyelőtti wieseni koncertjükön, a Buena Vista Social Club project legizzóbb hangulatú előadásaként emlékszik vissza rájuk. Májusban új lemezük jön ki a Virgin/EMI kiadónál, melynek kapcsán világkörüli turnén vesznek részt.

Májusban jelent meg új lemezük, amelynek anyagával világ körüli turnéra indultak. A Pepsi Sziget világzenei színpadán tavaly fellépett a Buena Vista Social Club dívája, Omara Portundo.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?