Judit
3 °C
7 °C

Roman Polanski kapta az Aranypálmát

2002.05.27. 16:39
Roman Polanski a lengyelországi zsidóüldözés idején átélt gyerekkori emlékeit idézi fel "A zongorista" című filmjében, melyet a hétvégén Aranypálma díjjal jutalmazták Cannes-ban.
Roman Polanski életrajzi ihletésű filmje egy lengyel zongorista megmenekülését mutatja be, Wladyslaw Szpilman egy német tiszt segítségével menekülhetett meg Auschwitzból. A lengyel származású rendező maga is átélte a zsidóüldözést: gyerekként sikerült megmenekülnie a varsói gettóból, szülei azonban megjárták a haláltábort, édesanyja ott halt meg. "Nagy megtiszteltetés, hogy Lengyelországot képviselhetem a fesztiválon" - fogadta a díjat a 69 éves Polanski.

Roman Polanski
A második legértékesebb elismerést, a Nagydíjat Aki Kaurismaki finn rendező kapta "A múlt nélküli ember" című filmért, melyben egy amnéziás férfi Helsinki egy lerobbant negyedében kezd új életet. A legjobb rendezői díjat megosztva a közel 100 produkcióval büszkélkedő dél-koreai Kwon-taek Im és Paul-Thomas Anderson, egy fiatal amerikai alkotó kapta.

A Cannes-i Filmfesztivál díjazottai közül idén sem hiányoztak a politikai korrektség szellemében kitüntetett alkotások. A szintén jelentős nagyzsűri díját a palesztin Elia Suleiman kapta az izraeli-palesztin konfliktus humorral történő ábrázolásáért. A filmes grémiumban Lynch mellett Sharon Stone, Michelle Yeoh malájziai származású színésznő és Walter Salles rendező vettek részt.

Magyar vonatkozásban nagy meglepetést okozott a fesztivál kisfilmes blokkja, hiszen az Aranypálmát Mészáros Péter: Eső előtt című alkotása nyerte. A kisfilmes zsűri vezetője Martin Scorsese volt, de mellette dolgozott Abbas Kiarostami iráni rendező is.

A zsűrik többi választása szintén a kiegyensúlyozottság jegyében született, láthatóan kerülték a szemle botrányfilmjének kikiáltott, explicit erőszakos jelenetekkel tűzdelt "Visszafordíthatatlan" (rendezte: Gaspar Joe) című produkció díjazását. Többen viszont hiányolták Jack Nicholson elismerését, aki Alexander Payne filmjében játszik el - a kritikák szerint hitelesen - a egy megözvegyült nyugdíjast.

A fesztivál egyik nagy hírverést kapott eseménye Woody Allne feltűnése volt, aki "Hollywoodi befejezés" című vígjátékát mutatta be versenyen kívül. Az amerikai rendezőnek a szervezők életműdíjat is adományoztak. Ezt az elismerést eddig egyedül Ingmar Bergman kapta meg Cannes-ban.

Cinematrix

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?