Magyarországra jön a Coldplay

2005.06.28. 18:05
Novemberben Budapesten játszik a brit Coldplay zenekar, melynek új lemeze a megjelenés óta nem hagyta el a brit lista első helyét.

November 6-án Budapesten, a Sportarénában lép fel az Oasis óta a leginvenciózusabbnak és legtehetségesebbnek tartott brit zenekar, a Coldplay. Chris Martin (ének/zongora), Will Champion (dobok - ő egyébként több hangszeren is kiválóan játszik, akkor kötött ki a dobok mögött, amikor a Coldplay megalakult), Guy Berryman (basszusgitár) és Jon Buckland (gitár) a kilencvenes évek közepén futott össze a University College of Londonban, ahol mind a négyen tanultak. Összehoztak egy négyszámos maxit, a Safety-t, majd röviddel azután a manchesteri The City fesztiválon felfigyelt rájuk egy producer. Kis lemezcégtől nagy nagy lemezcéghez szerződtek, de albumot a mai napig kizárólag a saját ritmusukban hajlandóak készíteni, nem törődve a kiadó üzleti elképzeléseivel.

Nyomokban elektronikát tartalmaz

A négy tag Nagy-Britannia négy különböző részében nőtt fel, és egymástól teljesen eltérő háttérrel szocializálódott, de mind a négyen tizenéves koruktól fogva zenéltek. Mindegyikük a zenetörténet nagy nevei közül választott magának példaképet, így olyan művészek hatottak munkásságukra, mint James Brown, Neil Young, Bob Dylan, a Pink Floyd vagy a Stone Roses.

Az együttes 2000-ben megjelent első lemezéből, a Parachutes-ból ötmillió példányt adtak el és az albumot Mercury Music díjra is jelölték. Két évvel később a Rush of Blood to the Head-ből már tízmillió fogyott. Az új albumot (X&Y) a kritika erőteljesebbnek, jobbnak tartja, mint az előzőeket. Chris Martin énekes ezt nyilatkozta az új lemezipari végtermékről, mely nyomokban hetvenes évekbeli elektronikát is tartalmaz: "van néhány kib***tt jó szám rajta és nem hinném, hogy ezt képesek lennénk valaha is felülmúlni". A vásárlók egyelőre igazolják ezt a kijelentést: a lemez a megjelenés óta, három hete első a brit listán.

Chris Martin 2003 decemberében a slágerlisták éléről a magazinok címlapjaira is felkerült azzal, hogy feleségül vette Gwynet Paltrow-t, majd fél évvel később még egyszer megismételte ezt, amikor megszületett lányuk, Apple Blythe Alison Martin.