Tom Cruise a Szcientológiai Egyházért lobbizott Németországban

2002.01.30. 15:35
Felemásra sikeredett Tom Cruise múlt heti németországi látogatása. A színész új filmjének bemutatója alkalmából látogatott Berlinbe, a vizitet azonban felhasználta a németek által szigorúan korlátozott szcientológia helyzetének javítására is.
Az USA berlini képviseletének munkatársa elmondta, hogy múlt heti látogatása során az amerikai színész több mint egy órán át győzködte Dan Coats nagykövetet, egykori szenátort, hogy emelje fel szavát az egyház németországi helyzetének javítása érdekében.

Sikerült leküzdenie diszlexiáját
Németországban szigorú jogszabályokkal korlátozzák a szcientológusok térnyerését: nem ismerték el egyházként és az ország bizonyos tartományaiban állami tisztséget sem vállalhatnak az egyesület tagjai. A törvényhozók mindezt azzal indokolták, hogy a szervezet pénzszerzés céljából álcázza magát vallásnak. Az 1997-ben hozott szigorítások nagy felháborodást váltottak ki az amerikai Szcientológiai Egyház tagjai - köztük több híresség - között. Véleményük szerint a jogszabályok emberi jogaikban korlátozzák a tagokat.

Cruise egy januárban megjelent amerikai magazinban beszélt a szcientológiához fűződő viszonyáról. Mint elmondta: L. Ron Hubbard tanai tizenhárom éve segítik őt mindennapi életében, így sikerült leküzdenie diszlexiáját vagy feldolgoznia apjától való elidegenedését valamit a homoszexualitásáról szóló pletykákat.

Hollywood egyik legdrágább színészeként számontartott Criuse legújabb filmje, a Vanília égbolt berlini bemutatója alkalmából látogatta meg a nagykövetet. Útjára elkísérte a film másik főszereplője, egyben új barátnője Penelopé Cruz is.