Római Jamaica Budapesten

2004.05.19. 18:25
Dr. Ring-Ding, és David Rodigan után a legnevesebb olasz soundsystem, a One Love Hi-Pawa lép fel Budapesten. Dancehall és reggae az A38 állóhajón.
Az In-Fusion fesztiválsorozat keretében május 20-án, csütörtökön a reggae-dancehall világ legalapvetőbb és talán legfontosabb részének, a soundsystem-kultúrának szentelik az éjszakát az A38 hajón. Ekkor érkezik Budapestre Európa egyik legjobbnak tartott sound systeme, a hatalmas szinpadi show-jairól is híres római One Love Hi-Pawa. A rómaiakat elkísérik Ausztria jelenleg talán legfelkapottabb sound systemének, a bécs Bassrunner Soundtribe-nak a tagjai is, a spanyolul rappelő és éneklő, chilei MC-vel, El Condorsitóval megerősítve. A hajón ott lesz a hazai Love Alliance is, és a Lettországból érkező MC és DJ, Dr. Ups. A vizuális aláfestésről Somito Sun (Medence Csoport) és a Kiégő Izzók gondoskodnak.

One Love Hi-Pawa
One Love Hi-Pawa
A One Love Hi-Pawa nemcsak hogy Itália első számú sound systeme, jóval több annál: már a nyolcvanas évek végén megkezdték a mára sokadvirágzását élő dancehall műfaj motorját jelentő sound system kultúra alapjainak lerakását Olaszországban. Kezdetben rádióműsoraikkal és nemzetközi szervezésekkel hívták fel magukra figyelmet, majd 1992-ben első mixtape-jük révén egész Olaszország megismerte a nevüket.

1993-tól állandóan úton vannak, többször sikerrel bejárták egész Európát, és azon ritka európai soundok közé tartoznak, akik Jamaikán is nevet vívtak ki maguknak. 1996-ban nyitották meg római lemezboltjukat az azóta is kultikus helynek számító One Love Music Corner-t, 1998-ban pedig saját irodát és kiadót alapítottak Kingstonban, Jamaikán és azóta ők az egyik legnagyobb jamaikai zeneterjesztők a világban.

Nemzetközi dancehall est

A május 20-i nemzetközi soundsystem éjszakán a One Love Hi-Pawa mellett fellép Ausztria jelenlegi legnépszerübb és legaktivabb soundsysteme, a bécsi Bassrunner Soundtribe (Vienna's joyfull sound), amelyet a két, - korai jungle-ből illetve hiphopból érkező - alapító raszta selector, Loopus és RasMykal mellett a chilei zenészcsaládból származó spanyolul rappelő és éneklő El Condorsito képvisel.

Melletük első ízben mutatkozik be Budapesten a Rigából érkező lett Dr.Ups aki egyszemélyben kezeli a lemezjátszókat és a mikrofont is. Dr. Ups a messzi Varka Crew tagja, mely csapat a dancehall mellett dub és drumandbass produkcióval is foglalkozik.

Az est házigazdája a hazai dancehallvilág vezető ereje, a Love Alliance (Sound On Your Side), amely ezúttal alapító-selector Bosi és Mc Kemon részvételével lép a hajó-szinpadra.

A 3. Reggae In Town, az Európai Unió által támogatott In-Fusion Fesztivál keretén belül kerül megrendezésre, mely sorozat célja, hogy egy szinpadon léptessen fel dj-ket, zenekarokat és soundsystemeket régebbi és az unióhoz újabban csatlakozott országokból.