Pénzéhes punkok?

2003.03.03. 21:40
Kannás bor, biztosítótű és szerzői jogok. A legendás Dead Kennedys az alapító atya nélkül lép fel a Pecsában.

Dead Kennedys most...
Március 4-én este nyolc órakor a Pecsában lép fel a Dead Kennedys, és megpróbálja bebizonyítani, hogy a punkok még nem haltak ki, és nem is asszimilálódtak a fogyasztói társadalomba. Igyekezetüket némiképp beárnyékolja, hogy a piszkos anyagiakat számaik és nyilatkozataik szerint megvető zenészek az utóbbi években többször is pereskedett az egykori frontemberrel, Jello Biafra-val az együttes életművének szerzői jogaiért. A konfliktusok miatt a zenekar egy ideje már Biafra nélkül turnézik, így Magyarországra is csak az együttes három régi tagja jön, míg a mikrofon mögött a Dr. Know-ból ismert Brandon Cruz fog állni.

Klasszikus zúzás

Jello Biafra, miután 1978 januárjában látta a Sex Pistols koncertjét San Francisco-ban, válaszolt egy hirdetésre, amiben East Bay Ray gitáros keresett tagokat leendő együtteséhez. A két zenész némi tagtoborzás után végül megalapítja a Dead Kennedyst. Hozzájuk csatlakozott Klaus Fluoride basszusgitáros, egy másik gitáros, akit az utókor egyszerűen csak 6025 néven ismer, és pár évvel később D.H. Peligro dobos is, amivel véglegessé válik a klasszikus Dead Kennedys felállás.

Többszöri tagcserék, és botrányos, erős politikai üzenettel telített albumok jellemzik a zenekar első éveit, miközben Biafra némi svindlivel negyedik lesz a San Fransico-i polgármester-választáson, és mellesleg összehozza az Alternative Tentacles nevű lemezkiadót, amely pár étvizeddel később például a magyar VHK-t is megismerteti a nagyvilággal.

A zenekart az 1985-ös Frankenchrist album borítója miatt bíróság elé citálják, és ez a botrány egy időre a zenekar feloszlásához vezet.

Punkjog

...és anno
A kilencvenes évek végén áll össze újból a Dead Kennedys, már Biafra nélkül, aki akkor éppen kiadójával volt elfoglalva, politikai hitvallását mondta lemezekre, és mellesleg részt vett olyan kísérletező projektekben, mint a Ministry vagy a Lard. A tagok kapcsolata akkor romlik meg végleg, amikor a zenekar három tagja négy Dead Kennedys album szerzői jogát elpereli Biafrától. Az exfrontember erre bepereli egykori zenésztársait 25 ezer dollár kártérítést követelve, mivel azok identitását, nevét és képeit felhasználva reklámozzák az általuk készített új felvételeket és koncertjeiket. A zenekar visszavág és 2002-ben az első lemez jogait is megszerzik, így megfosztják Biafrát életműve egy jelentős részétől.

Biafra szerint a jelenlegi turné is csak a pénzről szól, a csonka Dead Kennedys ugyanis még meg akarja szedni magát, mielőtt végleg elfelejtik őket. Persze az ő véleménye kissé elfogult, mellesleg ő már elég gazdag is, ígyhát minden csak kedden este derül ki.