Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Pszichoroki-botrányhősök Budapesten

2006.01.20. 18:42
A horrorisztikus sminkjéről és az énekes folyamatos botrányairól hírhedt legendás psychobillyzenekar, a Demented Are Go jövő kedden Budapesten lép fel, a cseh Flaming Cocks és a magyar Mystery Gang társaságában.

Január 24-én lép fel a Süss Fel Napban a psychobilly legendás bandája, a Demented Are Go. A leginkább horrorisztikus sminkjéről ismert zenekar a műfaj klasszikusa, 1982-ben alakult, a psychobilly egyik első zenekaraként, így hatalmas befolyásuk volt az utánuk jövő bandákra. A psychobillyt legtöbbször a hetvenes évekbeli brit punkzene és az ötvenes évekbeli amerikai rockabilly keverékeként szokták meghatározni, a szövegeket és a látványvilágot általában erőteljesen a horrorfilmek határozzák meg. A Demented Are Go hagyományos nagybőgő-dob-gitár felállásban játszik, show-ik a rajongók és a szakma szerint is felejthetelenek.

Foglaltházból...

A tagok a kezdetekkor egy londoni foglaltházban laktak, első In Sickness and in Health című albumukat csak 1986-ban adták ki. Két évvel későbbi második albumuk megjelenésekor már nagy sikerrel turnéztak Európában, de ekkor kezdődtek a Spark vagy Sparky néven emlegetett énekes, Mark Philips alkohol- és drogproblémái is.

Később azzal hívták fel magukra a figyelmet, és szereztek kétes hírnevet, hogy Japánban Sparky rendszeresen meztelenül lépett a színpadra. A zenekar az énekes ingatag szellemi állapota miatt rövid időre felbomlott, és később egy európai turnét is le kellett mondani emiatt. Hírük azonban még így is egyre növekedett, köszönhetően az egyre vadabb show-elemeknek, például a porszívókkal való üzekedésnek a színpadon.

...a börtönbe

A lemondott turné miatt 1999-ben ismét felmerült a feloszlás gondolata, de kaptak egy ajánlatot New Jersey-ből, ahol főzenekarként léphettek volna színpadra. A látogatás Sparky bebörtönzésével végződött. Az énekes már a hotelben nőnek öltözve és bedrogozva galibát okozott, majd a koncert helyétől nem messze felgyújtott egy erdőt. A büntetést azonban gyermekmolesztálás miatt kapta, ugyanis a fellépés előtt egy közeli bevásárlóközpontban belecsípett egy lány fenekébe, akiről kiderült, hogy csak 16 éves. A zenekar többi tagja nem tudta letenni a 60 000 dollár óvadékot, úgyhogy otthagyták, és visszatértek Angliába.

Egy hónap múlva Sparky is visszatérhetett Európába, és egy viszonylag nyugodtabb időszak következett a zenekar életében, bár a 2003-as nyári turné alatt az énekest ismét többször őrizetbe vették, ami további tagcserékhez vezetett. Utoljára 2005-ben oszlottak fel, de mostanra újra turnéznak, az állomások közé Budapestet is bevéve. A keddi fellépésen az angol zenekar előtt a magyar Mystery Gang és a cseh Flaming Cocks lép fel.

Demented Are Go (UK)
Flaming Cocks (CZ)
Mystery Gang (HU)

Süss Fel Nap
2006. január 24., 21 óra
2400 / 2900 Ft