Szextelenítőket perelnek az amerikai rendezők

2002.09.24. 14:57
Hollywood legnagyobb rendezői úgy döntöttek, nem nézik ölbe tett kézzel, hogy egyre több filmkölcsönző cég tetszés szerint vágja ki filmjeikből a túl erotikusnak vagy erőszakosnak tartott képsorokat.
Az amerikai rendezők érdekvédelmi szervezete (DGA) hétfőn beperelte az Egyesült Államok legnagyobb kölcsönzőhálózatait szerzői jogok megsértése miatt. Az eset mögött az áll, hogy a nagyobb forgalom érdekében egyre több video- és DVD-forgalmazó társaság önkényesen cenzúrázza vagy utólag módosítja a Hollywood-i produkciók képsorait. Legtöbbször a szexet, erőszakot vagy durva szövegeket tartalmazó jelenetek esnek áldozatul az erkölcscsősz mozgóképkereskedők kényének.

Vágószoftverek terjesztőit is perelik

"Helytelennek tartom bizonyos filmjelenetek kivágását, mint ahogy az sem tartom indokoltnak, hogy valaki kitépjen egyoldalt egy könyvből, csak mert nem tetszik az ábrázolásmód" - ezekkel kommentálta a DGA álláspontját Martha Collidge, az érdekvédelmi szervezet elnöke.

A tizenhárom cég illetve magánszemély ellen benyújtott kereset szerint az elkészült művek újravágásával valójában a stúdiók által birtokolt szerzői jogokat sértik meg a kölcsönzők. De a rendezők nem csak őket vették célba: olyan szoftverek terjesztői ellen is ítéletet várnak, melyek segítségével a néző otthon egyszerűen kivághat bizonyos részeket egy túl szabadszájúnak tartott filmből.

Spielberget is beperelte az egyik kölcsönző

A rendezők lépése válasz arra a múlt hónapi keresetre, melyet az egyik legnagyobb amerikai video-kölcsönzőhálózat indított 16 rendező - köztük Steven Spielberg, Martin Scorsese, Robert Redford és Robert Altman - ellen. A utahi CleanFlicks társaság, mely egy új, otthon is alkalmazható vágástechnika szabadalmaztatása előtt áll, a szólásszabadságra hivatkozva kérte a bíróságot, hogy engedélyezze az általuk forgalmazott filmek újravágási jogát.

Az ügyben felemelte szavát a filmeket minősítő Amerikai Filmakadémia (MPAA) is. Jack Valenti, a szervezet elnöke egyértelműen kiállt a rendezők mellett. Mint mondta: "Nagyon veszélyes dolog, ha bárki megváltoztathat egy filmet, aki az alkotásban nem vett részt."