Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hollywoodi stúdiók a digitális moziért

2002.04.03. 14:02
Hollywood hét vezető stúdiója közös vállalatot hozott létre, hogy együtt dolgozzák ki a digitális mozi szabványait.
Az új cég feladata az lesz, hogy egységes platformot alakítson ki a piacon jelenlévő digitális vetítők, szoftverek és elosztó rendszerek számára. A közös vállalkozás létrehozásának egyik legfőbb célja kimondatlanul is a digitális hang megjelenése körüli problémák elkerülése volt. Az 1990-ben bevezetett új hangrendszerek ugyanis semmiféle szabványt nem követtek, így a különböző multiplex-hálózatoknak dollármilliókat kellett költeni a rivális stúdiók gyártotta zajkompozíciók lejátszására.

"A digitális hang bevezetése valóban problémás volt. Sok időbe és pénzbe került megoldani a bajokat. Ehhez képest a digitális vetítés költségei exponenciálisan növekednek" - nyilatkozta Rick King, az egyik legnagyobb amerikai mozihálózat, az AMC Entertainment szóvivője.

Másolásvédelmi irányvonalak meghatározása

Elkerülendő a költséges foltozgatásokat a közös vállalat feladatául tűzte ki, hogy definiálja a képminőség paramétereit vagy döntsön a stúdióvezetőket megőszítő filmkalózkodás elleni védelem szabványairól.

A digitális mozi elterjedése a várakozások szerint jelentős változásokat hoz mind a vetítőtermek működtetésében, mind a filmforgalmazásban. A jelenleg világszerte használatos, rendkívül költséges 35 miliméteres kópiák helyett szélessávú internetes kapcsolaton vagy akár műholdas sugárzáson keresztül jutna el a film a termekbe.

Jelenleg 50 digitális vetítőgépet használnak

A hollywoodi stúdiók közös vállalkozása egyelőre nem dönt arról, hogy melyik filmipari szereplőnek kell finanszíroznia majd a celluloid-digitális rendszerváltást. Az új vetítők - melyekből jelenleg 50 darab üzemel a világon - darabja átlagosan 200 ezer (55 millió forint) dollárba kerül, s ez érthetően óvatossá teszi a megszorításokra kényszerült filmes gyártókat, forgalmazókat, vetítőket.

Az amerikai multiplexhálózatok többségének éppen most sikerült elhárítani a túlméretezett terjeszkedés okozta csődveszélyt, így ők csak vonakodva állnak át a digitális rendszerre. Az egységes új rendszertől elsősorban a stúdiók várnak nagy megtakarításokat, hiszen ők lefaraghatják a kópiák gyártási és forgalmazási költégeit is.