Lincshangulat és vécéhiány az EFOTT-on

2005.07.20. 16:25
Órákat kellett várniuk a hőségben az EFOTT-ra érkezőknek kedden, mire bejuthattak a fesztivál területére, miközben odabent az üres nézőtérnek játszottak a zenekarok. "Vécével való ellátottságban" sem erős a rendezvény, bár ezen még Ákos eljöveteléig változtatnak.

A tavalyi kellemes meglepetés után idén ismét hagy kívánnivalót maga után az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) szervezése, legalábbis azok szerint, akik a kedd 11-12 órára tervezett kapunyitás jó egyórás csúszása után még kénytelenek voltak két-három órát sorban állni a harminc fokban a bejutásért. A szervezők azzal indokolták a csúszást, hogy a tervezett időben még buldózerek és más technikai eszközök voltak a fesztivál területén, amelyek veszélyeztethették volna a (nem kivétel nélkül józan) látogatók testi épségét.

Röpülő sörösüvegek

Biztonsági okoknak tudható be a hosszú sorban állás is, ugyanis az ellenőrzés során szinte mindenkinek kipakolták és tüzetesen átvizsgálták a csomagját, a megszokott kívülről megtapogatás helyett most ellenőrizték is, hogy nincs-e senkinél szúró- vagy vágóeszköz, sőt állítólag még a kenőkéseket is elvették. Nem engedték be az üveg- és műanyagpalackokat sem, ennek eredményeképpen volt, akinek a kétliteres kóláját műanyagpoharakba kellett széttöltenie, ha nem akarta kidobni.

Egy biztonsági őr az ennyire alapos vizsgálat szükségességét vitató kérdésünkre azt a rövid választ adta, hogy nyilván senki sem szeretné, ha a kempingben egyszer csak hátulról elvágnák a torkát egy pengével. Ugyanakkor a felbőszült, lincselésre kész tömeg ebbe nem látszott mélyen belegondolni, és nemtetszésének gyakori trágár kiabálásokkal és kollektív üvöltözéssel adott hangot, nem volt ritka a biztonságiak felé röpülő sörösüveg sem. Az Index riportere egyébként minden biztonsági intézkedés ellenére találkozott becsempészett Unicummal és késsel is. Korábban bejutottak szerint mindeközben a színpadokon a zenekarok a szinte üres nézőtérnek játszottak, hiszen a program délután egykor elkezdődött. A szerda délig érkezett durván ötezer látogató által botrányosnak vélt beléptetés a szervezők állítása szerint zökkenőktől és incidensektől mentes volt.

Kevés a vécé

A szervezők elegendőnek és a hatósági előírásoknak megfelelőnek tartják a fesztivál területén elhelyezett mobil vécék mennyiségét. Rövid fejszámolás után azonban egyszerűen lehet következtetni az esti kígyózó sorokra, és a kerítésre, bokorba, sátorra vizelők számára. A kedd esti Tankcsapda-koncert durván háromezer nézőjének kilenc vécéért kellett versengenie, azok közül is az egyik hivatalosan csak a mozgássérülteké volt. Kicsit odébb még találhattunk egy konténert, bár ez később már be volt zárva. Szerdára - ahogy a szervezők fogalmaztak - "megerősítették a vécével való ellátottságot", ami szám szerint még hét darab tojtojt jelent a nagyszínpad mellé, de a fesztivál többi részén még mindig csak itt-ott találhatunk vécéket. (Kivétel ez alól a strand, ahol "integrált" kőépületek állnak, és ha szerencsénk van, a vécédeszka sincs letörve). Azt ígérik, ezen még változtatnak, pláne, hogy a szombati Ákos-koncertre minden eddiginél több látogató várható.

Kevés a kuka, és többen panaszkodtak arra is, hogy nincsen ivókút, így az emberek a strandzuhanyzókban vagy a vécékben kénytelenek inni, illetve nincsenek kirakva a beígért útmutató táblák sem - utóbbi hiányosságot a nagy szél számlájára írják. A legnagyobb baj valószínűleg az, hogy a rendezvényt minden évben más felsőoktatási intézmény szervezi, ami minden évben más szervezőirodának adja ki a feladatot, idén például a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem bízta meg a Valley Event Servicest. Így nincs lehetőség a korábbi tapasztalatokból tanulni, de ugyanazokat a hibákat elkövetni igen, így történhet, hogy a harmincadik EFOTT-on is még ilyen gondokkal kell küzdeni.