Valér
2 °C
8 °C

EFOTT: elszántaknak és felnőtteknek

2005.07.19. 13:18
Kedden indul Velencén az EFOTT, gyorsan megnéztük, milyen fesztiválélményekkel lehet összezavarni bioritmusunkat a változékony időjárás e napjaiban. Gátlástalanul szubjektív ajánlónk következik.

Először is nyissuk meg ezt, és amíg nyílik, tájékozódjuk az italárak felől: a sör korsója 230 forint, egy félliteres üditő 250 forint (itt egyetlen logikus következtetés adódik), a bor decije 70 és 80 forint, a rövidek 350-600 forint között vannak. A programot tanulmányozva rögtön látszik, hogy kedden a Tankcsapda előtt nem érdemes leérni, hacsak nem szeretnénk egy Junkies-Alvin és a mókusok kombóval büntetni magunkat. Ha valamiért mégis korábban érnénk le, az Insane a javaslat a tószínpadon. Éjfélkor a Sickratmen, vagyis Paizs Miklós jobboldali körökben népszerű, polgárpukkasztó zenekara lép fel a Gödör Klub sátorban, ha nincs jobb dolgunk. Eddigre már biztos megszokjuk hímzett szövetkarszalagunkat is.

Csak elszántaknak

Szerdán fél ötkor törjünk utat magunknak a tömegben, és tekintsük meg Torres Dániel és a Veny-Styx produkcióját, már csak azért is, hogy lássuk, mit vetett éppen felszínre a Zeitgeist zavaros vize. Később a HS7 és a KFT vezeti fel az Európa Kiadó-t, utóbbin kialakult kelet-európai depressziónkat kezeljük Kalapács-koncerten, háhá.

Szerdán, csütörtökön és pénteken hatkor egyébként érdemes benézni a művészeti színpadra, a Godot Dumaszínház standup-comedy-estjére, Badár Sándor és Szőke András csütörtökön lép fel, de ne hagyjuk ki a többieket se. Pénteken háromnegyed nyolckor a Kolibri színházas Sás Péter paródiaestje is ígéretesnek tűnik, a színpadon minden este fél tízkor a Mediavawe legsikeresebb filmjeiből vetítenek. Csütörtökön és pénteken négytől Magyar Narancs-beszélgetések ugyanitt, csak elszántaknak, a kell-e állami támogatás a rockzenének, illetve a nők zaklatása témakörökben. Vendégként itt felbukkan majd Bombera Kriszta és Bozóki András kulturális miniszter is.

Csütörtökön háromnegyed tizenegykor nézzük meg a Nyers-et, mert nem nagyon lesz már rá alkalmunk, tekintve, hogy feloszlottak, csak még a fesztiválszezont végigcsinálják. Akik még hisznek a pesti alternatív undergroundban, azoknak a csütörtök a napjuk: végignézhetik a klasszikus Color Star-Korai Öröm-Másfél-sorozatot, mint már annyiszor.

Csak felnőtteknek

Pénteken tekintsük meg az életbe visszatért Quimby-t, aztán loholjunk át Lovasi András új zenekarának, a Kiscsillag-nak a koncertjére. Ha ez nem tetszik, próbálkozzunk meg egy Specko Jedno-val, és ha a fél négy még a sátorban talál, a Pluto-val. A kettő között esetleg át lehet sétálni a csak felnőtteknek fenntartott Globe partysátorba, ahol Titusz, Infra Gandhi és Jutasi kever.

Szombaton a nagyszínpadot csak óvatosan közelítsük meg (Eleven Hold is lesz, meg Ákos), bár az Emil.Rulez! és (talán) a Bikini alatt nem annyira veszélyes a terep. Időnket mégis inkább töltsük a debreceni Skafunderz koncertjén, őket ritkábban látni. Ugyanitt a tószínpadon Malacka és a Tahó, illetve az Amorf Ördögök lépnek fel egymás után, ide érkezzünk mindenre felkészülten.

Erős lesz a csak felnőtteknek fenntartott Globe partysátor ska-reggae-lineupja is a legismertebb nevekkel: Boogie Mamma (nekik nemrég jelent meg az első lemezük), a torzított gitáros reggae-ben utazó Tigris, PASO és Ladánybene 27. Utánuk Dj Bosi és Áfonya biztosítja reggae-dancehallt, szóval a rajongóknak szombaton el se kell nagyon hagyni a sátort. Már akit egyáltalán beengednek, ugye.