Sir Elton 360 kilowatt hangerővel

2003.06.21. 12:09
Éjjel megérkezett Elton John Budapestre, az énekes vasárnap este a Felvonulási téren lép fel.
A Blikk információi szerint a Royal Szálló elnöki lakosztályában szállásolták el Eltont, akit saját sofőrje, bérelt Mercedesen szállítja majd mindenhova a hétvége alatt.

No smoking

Elton John szombat délután bukaresti fellépésére indul, ahonnan még az éjjeli órákban visszatér Budapestre. Vasárnap hat és hét óra között érkezik a Felvonulási térre, a színpad mögött felállított öltözőkomplexumba. A tervek szerint hat óra után Charlie kezd zenélni, Elton kilenc körül léphet színpadra. A helyszínre motoros rendőrök vezetik fel, a sztár a koncert előttre ásványvizet, rengeteg jeget és nyugalmat kért. Az öltözőül szolgáló lakókonténereknek még a környékén is megtiltotta a dohányzást. Az énekes és zenekara hermetikusan elzárt kis birodalomban készül a koncertre, az első fellépő, Charlie a színpad másik oldalán kap öltözőt.

Elton zongoráját vasárnap hajnalban, különrepülővel hozzák Magyarországra. A hang- és fénytechnikáért az ismert zenész, Freinreisz Károly a felelős, aki a bulvárlapnak elmondta, a berendezések egy része Angliából érkezik, és ezt egészítik ki az Omega együttes technikájával.

Ami a kormánynak nem
Mint ismeretes, tavaly augusztus 20-ára a kormány szerette volna meghívni Elton Johnt egy ingyenes koncertre. A sztár azonban tetemes előleget kért, a kormány viszont nem akart közpénzt áldozni a 200 milliós gázsi rendezéséért. Az ünnepségeket rendező Multimédia Concerts Kft.-nek nem sikerült megegyeznie a pénz ütemezéséről a lovaggal, ezért akkor elmaradt a nagyszabású koncert. A Westelnek az idén sikerült megállapodnia Eltonnal, arról azonban, hogy a sztár a hagyományos kapcsolat napi koncerten mennyiért lép fel, nincsenek információk.

360 kilowatt

A várhatóan nagy tömeget vonzó koncert miatt megerősítették a hangtechnikát, egészen az Ajtósi Dürer sorig hallatszik Elton hangja, 360 kilowatt hangerővel.

A zenésznek a körúti Royal Szálló elnöki lakosztályát szemelték ki lakhelyül. Az ötszobás apartman valóban fejedelmi kényelmet biztosít, a lakosztály 240 négyzetméterén két hálószoba, egy nappali, egy dolgozószoba, egy kisebb tárgyaló, két fürdőszoba, két mellékhelyiség és egy tökéletesen felszerelt konyha kapott helyet. A szobák berendezésére a bézs, a bordó és a barna különböző árnyalatai a jellemzők, a pihenésről a puha kanapék, fotelok és a két hatalmas franciaágy gondoskodik.

Érzékeny idegzet

Mint a Népszabadság írja a Reginald Kenneth Dwight, a Királyi Légierő egykori trombitásának fia már négyévesen zongorázott, és tizenegy éves korában heti egy napra ösztöndíjat kapott a Zeneművészeti Főiskolára. Elton hat évvel később, diplomája megszerzése előtt félbeszakította tanulmányait. 1966 fordulópontot jelentett Elton számára. Ebben az évben ismerkedett meg Bernard Taupin szövegíróval, és változtatta meg a nevét Elton Johnra. Új keresztnevét a Bluesology szaxofonosától, Elton Deantől, vezetéknevét "Long" John Baldrytól kölcsönözte.

Az érzékeny idegzetű Elton John nehezen dolgozta fel magában a közönség rajongását. A felé áradó állandó figyelem, a siker, az elvárások elviseléséhez egyre több alkoholra és kábítószerre lett szüksége. Önpusztító életmódjának egyik oka volt szexuális orientációjának talán saját magának sem bevallott bizonytalansága is.

Szexuális orientáció

Még 1976-ban egy, a Rolling Stone magazinnak adott interjúban biszexuálisnak nevezte magát, majd 1984-ben, mindenkit meghökkentő váratlansággal feleségül vette Renate Blauel hangmérnököt, hogy azután négy évvel később elváljon, és csak ezt követően ismerje be, a valóságban már házasságkötése előtt tisztában volt homoszexualitásával.

1988-ban első ízben árverezte el a Sotheby's aukciósház szervezésében korábbi fellépésein viselt anakronisztikus színházi jelmezeit, parókáit, ereklyéit, szinte betegesen könnyelmű vásárlókörútjain összeszedett antikvitásait és lenyűgöző lemezkollekcióját. Eltont 1997-ben lovaggá ütötték. Leküzdötte szenvedélybetegségeit, kigyógyult a hízásra való hajlama ellen kifejlesztett bulimiából is, kopaszságát költséges hajbeültetéssel orvosolta. Kiegyensúlyozottságának egyik magyarázata, hogy a nála tizenöt évvel fiatalabb David Furnish, kanadai filmproducer és rendező személyében megtalálta az igazit, tíz éve élnek együtt.