Eminem megnyerte a rasszista pert

2004.06.11. 11:07
A bíró bölcs tanárbácsiként intézte el a hajbakapott rapperek cívódását.
Eminem és a vele mindig is ellenséges The Source hip-hop magazin pengeváltásából a fehér rapper került ki győztesen. Ray Benzino és Dave Mays lapjának ugyan nem kell kártérítést fizetnie azért, mert engedély nélkül jelentette meg Eminem fiatalkori, enyhén rasszista dalszövegeit, állnia kell viszont a per költségeit.

Gerard Lynch bíró kimondta, a The Source megsértette a bíróság tavalyi rendelkezését, amely megtiltotta, hogy megjelentessék a rapper korai szövegeit, internetes oldalukon pedig letölthetővé tegyék a számokat, adta hírül a Reuters.

Eminem egy híres rapper Hülye kis tyúkok

Mint arról beszámoltunk, a The Source magazin tavaly novemberben rasszizmussal vádolta meg Eminemet. A hip-hop kultúra bizonyos szeletében bibliaként forgatott lap tulajdonosai, Ray Benzino és Dave Mays egy sajtótájékoztatón mutatták be a fehér rapper kiadatlan felvételét. A tíz évvel ezelőtt készült számban Eminem egy fekete lánnyal kapcsolatos kellemetlen tapasztalatait önti szavakba.

"Feketék és fehérek néha keverednek / De a fekete lányok csak a pénzedet akarják, mert hülye kis tyúkok" - szól a szöveg felütése. A rapper később személyesebb hangvételre vált: "Ne randizz fekete csajjal / Ha egyszer megteszed, nem lesz még egy alkalom". Végezetül pedig így összegzi nézeteit: "A fekete lányok hülyék / a fehér lányok az igazi csajok".

Eminem szóvivője útján elismerte, hogy a szám tőle származik, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az énekes fiatalkori ballépéséről van csupán szó.

A The Source információi szerint Eminem 1993-ban, 21 éves korában vette fel a rasszista számot. Eminemközeli források szerint viszont a szalag valójában 1988-ban készült. A faji egyenjogúságért küzdő lap indítékait némileg árnyalja, hogy a The Source már több esetben került összeütközésbe Eminemmel. Egyik számukban például megjelent egy kép, amelyen Scott, aki Benzino néven rapperként működik, Eminem levágott fejével pózol.

Salamoni ítélet

Eminem perelte be a The Source-ot, hogy a magazin a site-ján is elérhetővé tette a munkásságát átértékelő felvételeket.

A bíró elutasította Eminem többezer dolláros kártérítési igényét, mondván, a felvételek azóra lekerültek a honlapról, és egyedül a perköltségek megtérítésére kötelezte a magazint. Nem adott igazat azonban a The Source-nak sem, aki azon az alapon perelte Eminem kiadóját, a Shady Recordsot, hogy állítása szerint rendelkezett a számok szerzői jogával.