Így remixelünk mi

2002.11.27. 12:54
Új nagylemez helyett egyelőre egy Emil.RuleZ!-maxilemez jelent meg a koncertekről már ismert Hello.tourist!-tal és az első lemez kedvenceinek különleges feldolgozásaival. A rajongók - úgy tűnik - hallgatnak a zenekar intelmeire (www.emilrulez.hu) és szorgalmasan vásárolják is az új cd-t, hiszen a lemez két nap alatt a MAHASZ eladási lista negyedik helyére kúszott. A Sziget.hu interjúja.
Hajós András: Azért kell egy maxilemez, mert két nagylemez között telik az idő, a zenekar szeretne megmutatkozni, a közönség meg várja, hogy legyen valami. Ilyenkor aztán egy számot, ami már kész van, maxilemez formájában kiadnak és raknak mellé remixeket. A Hello.tourist!-ot már nyáron ki szerettük volna adni, úgyhogy az nagyon időszerű volt, mellé pedig néhány újraírt dal került. Az egész remixelésnek az a lényege, hogy az ember megkeresi a dal lényegét, és ha ez megvan, akkor újra lehet hangszerelni vagy újra lehet ötletelni. Mivel nem akartunk szokványos remixeket készíttetni, saját magunk fogalmaztuk újra néhány dalunkat. Így került a lemezre a Zazie az ágyban egy Szajna-parti harmonikás verzióban, A Nagyfenekű Nők Napja egy visítós hangú feldolgozásban és az én régi álmom: a Térerő nótazenekarral.

sziget.hu: A koncerteken mindig vannak vendégzenészeitek. A maxilemezen kikkel játszotok?

András: A Térerőben Oláh Vilmos és zenekara játszik hegedűn, brácsán, cimbalmon és nagybőgőn. Bruzsa Bab Gábor gitározik a Hello.tourist!-ban, és még a fene tudja, mi mindent csinál mindenhol, Orosz Zoltán harmonikázik a Zazie az ágyban című dalban, Fekete-Kovács Kornél (www.bjo.hu) , Zsári Tamás a fúvósokon játszik, Istvánffy Zoltán gitározik, Faltay Csaba, a kiadónk A Nagyfenekű Nők refrénjében billentyűzik. Kornél és Gábor állandó vendégzenészek a koncertjeinken is.

sziget.hu: A Hello.tourist! nem egy szokványos dal.

András: A Hello.tourist! alapötlete, hogy csináljuk meg azt a poént, amit más zenekarok is megcsinálnak, csak ők nem poénnak szánják. Felfelé ívelő karrierű zenekarok egy idő után úgy érzik, eljött az ideje annak, hogy a nemzetközi piacon megmutatkozzanak, vagyis angolul kell énekelniük. Tisztelet a kivételnek, de ebből általában egy fostalicska jön ki! Mert van ugyan egy olyan alap, ami akár profi is lehetne, de rossz angolsággal megírt, rossz kiejtéssel elénekelt, nyelvtani hibákkal teli dal kerül rá. Jó angolsággal énekelni nagyon nehéz, még angoloknak is... Gondoltuk, mi megspóroljuk a fölösleges kanyart, egyből a végeredményt gyártottuk le: egy rossz angolsággal megírt, rossz kiejtéssel elénekelt, nyelvtani hibákkal teli dalt.

sziget.hu: Az Emil.RuleZ! nem koncertzenekarnak indult, sőt, eleinte tiltakoztatok, ha a koncert szó elhangzott veletek kapcsolatban.

Verasztó Gyula: Az az igazság, hogy időközben jelentkezett egy ilyen igény. Ha ez nincs, valószínűleg soha nem lépünk a közönség elé és lemezkészítésbe sem kezdtünk volna, mert magunknak csináltuk az egészet. Szerencsére az embereknek tetszett, ők vettek rá minket, hogy koncertezzünk, bár ez hülyén hangzik, de így volt. Kipróbáltuk és megtetszett.
András: Bekerült az EST FM-be egy kazetta, lement, telefonáltak emberek, hogy nekik ez tetszik, aztán jelentkezett a rádió, hogy mi lenne, ha ez felkerülne a válogatáslemezre, ezért meg kellett csinálnunk rendesen a számot. Ez volt a Zazie az ágyban.

Gyula: De mi most pont annyit koncertezünk, amennyit szeretnénk. András: Akkor lépünk fel, ha ráérünk, és csak akkor játszunk, ha tényleg minket szeretnének hallgatni. Ha telefonálnak, hogy a büzgödi falugyűlés megszavazta, hogy szeretnék a fiatalok, ha mi ott játszanánk, akkor az nekünk jobban esik, mintha felhív egy cég, hogy nevezzük meg azt az összeget, amennyiért a dolgozóik öltönyeinek hátsó részét szórakoztatjuk vacsora közben.

sziget.hu: Az Emil.RuleZ! igazán interaktív zenekarnak mondható. A site-on napi kapcsolatban vagytok a közönséggel.

Gyula: Ez azért is van, mert mi eredetileg csak az interneten akartunk működni. Hegyi György: Azt gondoljuk, hogy nem egy jó irány, ha csak a közönség beszélhet hozzánk. Ezért naplózunk. Nekünk a zenekar egy történet, ennek a történetnek az eseményei olvashatóak a site-on. Ez az egészhez jár, ugyanúgy, ahogyan az András a koncerteken konferál, vagy a Gyula dobol.
András: Én például szeretem úgy kezdeni a napot, hogy megnézem a levelezőlistánkat. Jó ez a kommunikálósdi.

sziget.hu: Mostanában állandóan a stúdióban vagytok. Gondolom, az új lemezen dolgoztok ennyire.

György: És filmzenét gyártunk Fazekas Csaba Boldog születésnapot című első nagyjátékfilmjéhez. Vettünk fel hozzá videóklipet is, ez lesz a film beharangozó reklámja. Ez a Zsebeibe zsé, ami az új nagylemezen is rajta lesz. A másik betétdal a Kivágni a reset címet viseli. Ezek hallhatóak majd az új lemezen is, ami a filmmel együtt jelenik meg februárban.