Eminemet rasszizmussal vádolják

2003.11.19. 14:11
Fekete nőket gyalázó Eminem-számot mutatott be egy amerikai hip-hop magazin. A sztár ifjúkori bohóságra hivatkozott, és állítja, a lap rapper tulajdonosa vendettát hirdetett ellene.
Rasszizmussal vádolja Eminemet a The Source magazin. A hip-hop kultúra bizonyos szeletében bibliaként forgatott lap tulajdonosai, Ray Benzino és Dave Mays egy sajtótájékoztatón mutatták be a fehér rapper kiadatlan felvételét. A tíz évvel ezelőtt készült számban Eminem egy fekete lánnyal kapcsolatos kellemetlen tapasztalatait önti szavakba.

"Feketék és fehérek néha keverednek / De a fekete lányok csak a pénzedet akarják, mert hülye kis tyúkok" - szól a szöveg felütése. A rapper később személyesebb hangvételre vált: "Ne randizz fekete csajjal / Ha egyszer megteszed, nem lesz még egy alkalom". Végezetül pedig így összegzi nézeteit: "A fekete lányok hülyék / a fehér lányok az igazi csajok".

Fiatal voltam

Eminem afro-amerikai nőkkel Nem sokkal a felvétel nyilvánosságra hozatala előtt Eminem szóvivője útján elismerte, hogy a szám tőle származik, ugyanakkor hangsúlyozta az alkotás születésének körülményeit. "A ma játszott szalag valami olyasmi, amit dühből csináltam, hülyén és frusztráltan, amikor még tinédzser voltam" - mondta a filmje, videoklipjei és a Bravo-poszterek tanúsága szerint számos fekete baráttal és zenésztárssal rendelkező rapper.

"Akkoriban szakítottam afro-amerikai barátnőmmel, és dühös, hülye kölyökként reagáltam a dologra. Remélem az emberek olyan őrültségnek látják majd ezt az ügyet, mint amilyen valójában volt , és nem gondolják, hogy ennek bármi köze van a jelenhez" - szólott rajongóihoz Eminem.

A The Source információi szerint Eminem 1993-ban, 21 éves korában vette fel a rasszista számot. Eminem közeli források szerint viszont a szalag valójában 1988-ban készült.

A lap egyik tulajdonosa, Raymond Scott elmondta, a szalagot "három detroiti fehér sráctól" kapta. A The Source egyébként tervezi, hogy a témából kihozzák, amit lehet, így februári számuk mellékleteként megjelentetik a felvételt. "Komolyan kell vennünk az ilyen ügyeket, ugyanúgy kell kezelnünk, ahogy Mike Tysonnal, Kobe Bryant-nel vagy O. J. Simpsonnal tettük" - intézett kiáltványt a néphez a sajtótájékoztató végén Scott.

Rapperek egymás közt

A faji egyenjogúságért küzdő lap indítékait némileg árnyalja, hogy a The Source már több esetben került összeütközésbe Eminemmel. A tavaly februári számban például megjelent egy kép, amelyen Scott, aki Benzino néven rapperként működik, Eminem levágott fejével pózol.

Rejtélyes eredetű ellentétük a zenéjükben is megjelenik. Eminem "Nail in the Coffin" című darabjában "New York legpuhányabb, legmegjátszósabb wannabe gengszterének" nevezi Scottot. Aki viszont "Die Another Day" című szerzeményében hitlerezi le a fehér sztárt.

"Ray Benzino, Dave Mays és a The Source vendettát hirdetett ellenem" - erősítette meg a híreket Eminem, és 50 Centtel, Dr. Drevel a magazin bojkottjára szólított fel.