Bizonytalan az Est FM további sorsa

2002.03.06. 18:06
Tiltakozók kirúgva, műsorok átmeneti üzemmódban, a főszerkesztő új stábot toboroz. Az elbocsátottak a Cha Cha Cha-ban búfelejtenek.
Váratlan végkifejlettel zárult az Est Fm munkatársai és vezetősége közt a múlt héten kezdődött vita. A várt kompromisszumos megoldás helyett a tizenkilenc aláírót azonnali hatállyal elbocsátották.

A rádiósok február 26.-án átnyújtott ultimátumukban magasabb fizetéseket, jobb technikai hátteret és új munkatársak felvételét kérték. Csillag János főszerkesztő tegnap úgy vélte, hogy nincs realitása a műsorkészítésre fordítható összegek emelésének, de szerinte a problémák a "feladatok átstrukturálásával és hatékonyabb üzemeltetéssel" azért megoldhatók.

Az elbocsátott rádiósok
1-800 Móni (műsorvezető)
Zsana (műsorvezető)
Váci Virág (hírszerkesztő)
Betyár (hírszerkesztő)
Galamb (műsorvezető)
Rádió Petra (műsorvezető)
Simon Krisztán (technikus)
Bruzsa Gábor (technikus)
Szabolcs Tokától Bokáig (műsorvezető)
Géza Hétköznapis (műsorvezető)
Ördögi Roy (műsorvezető)
Dj Rob (dj)
Dj Infra Gandhi, (dj)
Feaky D. (műsorvezető)
Szerepi Hella (szerkesztő)
Mickey (hírszerkesztő)
Lovász László (on-air-promoter)
Dj Arab (dj)
Melory (munkatárs)
Ezek után érthető megdöbbenést keltett, mikor a válaszadás időpontjaként megjelölt szerdai délutánon a főszerkesztő és a rádió ügyvezetője megoldási javaslatok helyett a protestálók azonnali elbocsátását jelentették be. Szerepi Hella, volt szerkesztő arról tájékoztatta az Indexet, hogy Csillag János csupán ismertette a határozatot, mivel a tulajdonosi testület végül visszavette a döntési jogot a főszerkesztőtől és az ügyvezetőtől. Szerepi információi szerint az elbocsátásokról a többségi tulajdonosok döntöttek. Indokul az idő előtt kiszivárogtatott hírek okozta kényszerhelyzetüket jelölték meg.

Az Est Fm mostantól, átmenetileg csak zenét sugároz. A hivatalos közlemény, és önmagukat megnevezni nem kívánó forrásaink szerint is megkezdődött az új stáb toborzása. A közlemény hangsúlyozza, hogy a rádió a frekvencia pályázatban vállalt kötelezettségeinek a jövőben is eleget kíván tenni. A vezetőség az ismertetett közleményen túl az ügyhöz semmit nem kíván hozzáfűzni - tájékoztatta az Indexet Csillag János.

Az elbocsátott munkatársaknak egy órájuk volt személyes tárgyaik összepakolására, számítógépes és telefonos hozzáférésük pedig a bejelentés pillanatától letiltásra került. A volt műsorkészítők egy közeli vendéglátó-ipari egységben összegyűlve adtak tájékoztatást lapunknak.

Hivatalos közlemény
Az Est FM rádió működésére vonatkozó, a sajtóban is megjelent petíciót aláíró 19 munkatársától a rádió vezetősége az Est FM tulajdonosainak döntése alapján a mai nappal megválik. Az Est FM átmeneti műsorrenddel üzemel, jelenleg az új csapat kialakítása folyik.
A rádió a frekvencia pályázatban vállalt kötelezettségeinek a jövőben is eleget kíván tenni.
A médiát az érdemi változásokról tájékoztatni fogjuk.
Budapest, 2002. március 6.
A népszerű dj, Infra Gandhi szerint az Est Fm stílusában biztosan változni fog, ez azonban nem biztos, hogy a tulajdonosok ellenére van. A rádió ugyanis eddig hangsúlyosan elütött az Est vállalkozások trendjétől, így viszont lehetőség lesz arra, hogy belesimítsák azt "az Est Café vagy a Pesti Est által jellemezhető stílusba".

Az elbocsátott munkatársak -bár szeretnének továbbra is együtt dolgozni- tudják, hogy ez nem lesz könnyű. Olyan arcokról van szó- fogalmazott Infra Gandhi- akiknek túl egyedi a hangjuk ahhoz, hogy a média nagyon kapkodjon értük. A jövőt illetően annyi biztos, hogy ma este kilenc órától a protestáló ex-rádiósok a Kálvin téri aluljáró népszerű szórakozóhelyén, a Cha Cha Cha kávézóban ismét összegyűlnek.