Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Exit Fesztivál: Szerbia Szigete

2002.07.03. 11:39
Roni Size, Plump Djs, Banco da Gaia, Asian Dub Foundation, David Morales, LTJ Bukem - csak néhány fellépő neve a jövő héten kezdődő újvidéki EXIT Fesztiválról, mely egy Milosevics elleni demonstrációból nőtte ki magát Szerbia legnagyobb dzsemborijává.
Július 5-én kezdődik az immár harmadik alkalommal megrendezett Exit Fesztivál, Szerbia legnagyobb kulturális eseménye. Az összművészeti örömünnepet az Újvidék (Novi Sad) melletti péterváradi erődben rendezik meg, ahol kilenc nap alatt tíz helyszínen 72 koncert és 135 Dj és előadó várja a látogatókat. A feszt műsorában zenei, színházi, filmes, közéleti programok kaptak helyet, sőt politikai szereplőkkel is találkozhatnak a térségből összegyűlt fiatalok.

A fesztivál szlogene: "Szerbia, készen állsz a jövőre?"
Az Exit nem "csak" egy kulturális fesztivál, hiszen igen erős politikai motivációk indították be három évvel ezelőtt. 2000-ben Szlobodan Milosevics ellen tüntető fiatalok gyűltek össze Újvidéken, ahol egész nyáron dj-kkel, rockzenével és más művészeti programokkal fűszerezett demonstrációt tartottak a gyűlölt diktátor ellen. A party akkor 100 napig tartott, Milosevics távozását 2001-ben pedig már 300 ezer fiatal ünnepelte.

Az idei Exit már a jövőre koncentrál, ezt jelzi a fesztivál szlogene is: "Szerbia, készen állsz a jövőre?" Az esemény kiemelt fontosságát felismerte az új kormányzat is, a fő támogatók között találunk több szerb minisztériumot.

Az Exiten természetesen a zenéé a vezető szerep, azon belül is a progresszív, tánczenei, elektronikus irányzatok kapnak kiemelt helyet. Idén többek között a Transglobal Underground, Banco da Gaia, az ADF, Roni Size, LTJ Bukem, a Plump Djs és Lee Coombs alkotják a krémet, de világzenei zenészek (Lajkó, Anastasia), rockszerű formációk (Dog House, Trottel) is színesítik a programot. A beharangozó szerint a Balkán legjobb színházi társulatai is fellépnek a fesztivál színpadán.

Az idei eseményre közel félmillió látogatót várnak a szervezők. Az exiterek többsége egy 10 ezer főt befogadó kempingben szállhat meg. A hazai jegyirodákban már elfogytak a jegyek, így azokat csak a helyszínen lehet megváltani, 3 napra közel 4000, 9 napra közel 10 ezer forint értékben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!