EXIT 2002 - Az exotikus fesztivál

2002.07.16. 15:00
Csak három napot töltöttünk az újvidéki Exit fesztiválon, ám ennyi idő bőven elég volt arra, hogy meggyőzzem magam: jövőre biztosan visszatérek Novi Sadba. Az okok röviden: hihetetlen jó zenék, gyönyörű lányok, gazdaságos hedonizmus.
Demonstrációból party

350 ezren a péterváradi erődben
Közel 350 ezren látogattak el július 5. és 13. között az újvidéki óvárossal szemközti péterváradi erődbe, itt rendezték meg másodjára Szerbia legnagyobb kulturális, művészeti, zenei buliját, az Exit Fesztivált. Az eseményt két évvel ezelőtt még az ismert diktátor elleni tüntetésként szervezték a helyi diákok, azóta Milosevics Hágában monologizál, az akkori party-demonstrációból kinövő 'Otpor' nevű politikai hálózat pedig levált, és csak forradalmi szellemiségét hagyta az Exit szervezőire.

Pénz, pénz, pénz

Idén már saját újságot is készítettek
"A második fesztiválnak már profi gárdával álltunk neki" - mondta el nekünk egy telefonálás és két alírás között Aleksandra Kolar, az Exit PR-igazgatója, aki beavatott minket a fesztivál pénzügyeibe is. "Elég nagy a szegénység, nincs stabil fogyasztói réteg, így nem volt könnyű szponzorokat találni. Jelenleg a jegyeladás fedezi a bevételeink 80 százalékát."

A szigetes plasztikbábelhez szokott szemünkkel hamar megállapítottuk, hogy az Exit egyelőre valóban nem kényszerült kompromisszumokra, bár saját ruhamárkájuk már nekik is van. Az esemény kiemelt fontosságát felismerte az új kormányzat és gazdaság is, a fő támogatók között találunk több szerb minisztériumot, és néhány multit. Aleksandra hosszas márka-euro-dínár szorzássorozat után kiszámítja nekünk a büdzsét: mindössze 400 millió forintnyi összegből (Sziget2k2: 1 milliárd fölött) biztosították a nyolc napos gondtalan szórakozást, beleértve a hihetetlenül erős nemzetközi zenészgárdát.

Bakelitfölény

Progresszív zene, progresszív lányok
Már a fesztivál előtt, majd ez után - értelemszerűen - a helyszínen is hitetlenkedve olvasgattuk fellépők sorát, akik között - leírom - a világ legjobb progresszív, értsd elektronikus zenészei tűntek fel. A lemezjátszó és egyéb kütyük koronázatlan királyai. Mellettük természetesen színpadot kaptak a rock-világzene tengely helyi prominensei is, itt lépett fel érkeztünkkor Lajkó Félix is, meglehetősen hangos sikerrel. A várárok-rendszer egyik szegletében hangulatos filmvetítések, egy másik helyen pedig színházi előadások fűszerezték a pljeskavica-szendicshez hasonlító programkínálatot.

Ezeken kívül három másik főszínpad állt a dj-kajzerek rendelkezésére, egy nagy a nagyoknak, egy progresszív a zúzosaknak, és egy poppos a napszemüveges, sípolós közönség lemezlovászainak. Ezeken a helyszíneken lépett fel idén többek között a Plump Djs, David Morales, Horace Andy, LTJ Bukem, az Asian Dub Foundation, a Zion Train, a Kaos, na és Roni Size, akinek záróesti mixe - a szó legjobb értelmében - balkáni karnevált varázsolt a középkori várfalak közé.

Pop, csajok, etc.

'Szerbia, készen állsz a jövőre?' - a programadó fesztiválszlogen, a zenei felhozatalt nézve, alighanem békaperspektívából fogalmazódott madártávlat helyett. A főleg helyi diákokból álló Exit-tömeg többsége ugyanis láthatóan képben volt zeneileg: mindig jó helyen, jó időben tartózkodott, és nemhogy készen állt, de aktívan reagált a kor kihívásaira.

Mc Dynamite, a büntetésvégrehajtó
Már az első pillanatokban megállapítottuk, hogy a legendás szépségű helyi lányok is fogékonyak a progresszív korzózásra, hiszen többségük nem a tengerpartra igyekezett július első hetében, hanem az Exiten vadították a társaságot. Közvetlenül azután, hogy átestek a szigorú beléptető rendszeren, ahol - több beszámoló szerint - a rendőrnők különösen mélyreható vizsgálatokat végeztek.

A várban azonban már mindenki eleresztette magát, a legdurvább fesziválharcosok pedig a zömmel este 10 körül kezdődő programokat akár másnap reggelig követték. Nekem ez elsőre váratlannak tűnt - főképp a többórás programcsúsztások miatt -, az utolsó hajnali Roni Size, Mc Dynamite, Dj Die triász azonban minden kétkedőt megbüntetett, és a jelenlévő 50 ezres tömegből hömpölygő olvasztott sajtot csinált.

Roni Size, Mc Dynamite, Dj Die az Exiten
"A tököm tele van ezzel a letöltősdivel" - ez a határozott reakció Mc Dynamite száját hagyta el - újstílusú hexameterekben - miután az Index Mp3 Szakosztályának jelenlévő munkatársa a lemezipar és az online zene-töltőállomások harcáról kérdezte a drum and bass isteneinek tartott bristoli Reprazent tagjait az Exit fesztiválon tartott sajtótájékoztatón.

"Azzal semmi bajom, hogy mindenféle csiricsáré mp3-játszókkal menőznek a gyerekek, vagy egy-két hangmintát letöltenek a webről, de az albumokat vásárolják meg a boltban" - fejtette ki véleményét a világ legjobb zenei prezentátorának tartott Dynamite, majd barátságosabb hangnemre váltott: "Ha megígéred, hogy nem töltöd le az új lemezemet, haverok vagyunk. Megígéred?"

Mc Dynamite, Roni Size, Dj Die

Roni Size a kérdésen gondolkodva odáig jutott, hogy "ez egy komplikált ügy", majd készülő új albumáról, illetve radióműsoráról adott bővebb válaszokat. Ez utóbbi a "Most Hangjai Roni Size-zal" címet viseli, és gyakorlatilag legújabb mixeinek franchise-rendszerű nemzetközi disztribúcióját takarja. Új lemezéről csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy "hamarosan" elkészül, illetve elhintette, hogy a latin-amerikai drum and bass mostanában nagy hatást gyakorol rá. (Ezekből többet be is mutatott hajnalban.)

A tavaly is játszó mc-dj duót idén újabbb Reprazent-tag, az életveszélyes deszkamutatványairól elnevezett Dj Die egészítette ki, aki kollégái beszámolói alapján döntött úgy, hogy idén ő is beszáll. A profi show alatt látszódott igazán, hogy teljesen összeszokott csapattagként vesz részt a hajnali zúzdában.