Eltemették Ibrahim Ferrert

2005.08.09. 10:54
Temetésén csak a család és a barátok vettek részt, mert Kubában nem volt sztár. A Kommunista Párt azért halála kapcsán is odavágott Amerikának.

Utolsó lemezének legszebb és legszomorúbb bolerójával, a "Mil congojas"-szal (Ezer bánat) búcsúztatták szerettei, barátok és pályatársak hétfőn a havannai Colón temetőben a hét végén 78 éves korában elhunyt Ibrahim Ferrer világhírű kubai énekest.

Ibrahim Ferrer
Ibrahim Ferrer

A Buena Vista Social Club együttes tagjának sírjánál kevesebb, mint kétszázan rótták le kegyeletüket, mert saját hazájában annak ellenére kevesebben ismerték, hogy Wim Wenders filmjének és az azt követő óriási sikerű turnéknak köszönhetően rajongtak Ferrerért szerte a világban. Az ellenzős sapkáiról is híres énekes néhány nappal halála előtt fejezte be európai koncertkörútját, amelynek során májusban Magyarországra is eljutott, és telt ház előtt lépett fel kétszer a Budapesti Kongresszusi Központban. Hazatérése után azonnal kórházba szállították súlyos gyomor- és bélhuruttal a végsőkig kimerült idős zenészt, de már nem tudtak rajta segíteni.

Ferrer koporsóvivői kilenc gyermeke közül kerültek ki, majd a család kérésére minden hivatalos megemlékezés nélkül, bár két kulturális miniszterhelyettes jelenlétében egyszerű szertartás mellett helyezték örök nyugalomra egy egyszerű fehér márványlapú sírban. Fidel Castro kubai elnök koszorút küldött a temetésre.

A sírnál barátai közül Eduardo Castillo, a kubai zenei rádióadó, a Radio Progreso munkatársa emlékezett a "kubai zene legendájára, az örök sapkára és az angyalhangra" és köszönetet mondott azokért a dalokért, a "Chan-Chan"-ért, az "El Carreteró"-ért, a "Candelas"-ért vagy a "Miami me gusta"-ért, majd ő énekelte végül a búcsúztató bolerót.

Politika lett

A Kubai Kommunista Párt lapja, a Granma hétfőn egyik belső oldalán emlékezett meg Ibrahim Ferrerről "Bolerók az örökkévalóságról" címmel, és egyúttal emlékeztetett arra, hogy az amerikai hatóságok nem adtak neki tavaly beutazási vízumot, hogy Los Angelesben átvehesse a Grammy-díjat utolsó albumáért, a Buenos Hermanosért.

A Gramna és két másik kubai országos napilap, a Juventud Rebelde és a Trabajadores egyaránt nekrológot szentelt az énekesnek. Mind megemlíti Ferrer külföldi sikerét, de még csak nem is utaltak sem Wendersre, sem pedig a Buena Vista Social Club összehozásában és felfedezésében döntő szerepet játszott Ry Cooder amerikai gitárosra.

Ferrer gyászszertartása előtt néhány órával korábban temették ugyancsak a Colónban a szigetország másik híres énekesét, Noel Nicolát, a modern városi balladák legnagyobb kubai csillagát, aki szintén a hét végén halt meg, 58 évesen, rákbetegségben.