Hülye nevű zenekarok és a tisztelet átélése

2005.07.27. 13:17
A megtévesztő címmel két, a napokban kezdődő fesztiválra szeretnénk felhívni a figyelmet, a hajdúböszörményi Kotta fesztiválra, illetve a Gárdonyban rendezett Reggae Campre, szóval a hét második felében ismér kirajzhatnak a fesztiválozók, gyakorolni a sörözést és a pozitív gondolkodást.

Itt a kánikula, érdemes a hét második felében elkezdeni edzeni a Szigetre, erre a Félsziget fesztivál mellett két kisebb (na jó, családias) magyarországi fesztiválon adódik alkalom.

Ahol a homok és a lösz összeér

Az 1992 óta futó Kotta fesztivál 28-án indul a nyírségi homok, a hajdúsági lösz és a Hortobágy találkozásánál fekvő Hajdúböszörményben, a fürdőkertben. A négy és fél hektáros park persze csak a múlt század elején szolgált fürdőként, évtizedek óta ifjúsági szabadidőközpontként működik. A háromnapos fesztiválon három színpad, egy dzsesszbár és egy teaház várja a látogatókat. Kulturális gatekeeperünk szerint csütörtökön tíz előtt nem érdemes leérni, akkor is csak azért, hogy megnézzük a Szeg koncertjét, mert király nevük van. Fél tizenkettőkor a fesztiválok jolly jokere, a Kispál és a Borz lép fel a nagyszínpadon, egy órával később a KottaCafe nevű színpadon a mostanában szintén mindenhova meghívott PASO, akik később az est folyamán soundsystem formációban is folytatják. Mint majd látni fogjuk, a kisszínpad a hülye nevű zenekarok televénye, de első napra csak a nem annyira hülye nevű Relikviát tudjuk ajánlani mint a metálrajongók menedékét, rendesen betorzított gitár ebben az időpontban ugyanis csak itt fog szólni.

Pénteken hétkor a nagyszínpadon a miskolci Disco Express glamrockzenekar koncertjét érdemes felkeresni, amennyiben kíváncsiak vagyunk, hogy hangzik a 99 Luftballons kifestett férfiak által előadva. Kilenckor Depresszió azoknak, akik hiányolják a Tankcsapdát a fesztiválról. Az egyik kisszínpadon (KottaCafe) hétkor a földön fetrengő-közönségbe rohangáló-színpad alá mászó frontemberéről hírhedt Boogie Mamma, fél tízkor a Spatzen Jódler Sextett és a Malacka és a Tahó kombó büntet. A Spatzen Jódler ráadásul debreceni illetőségű zenekar (featuring Tóth Sanyika, a jódlikirály), kiterjedt sváb rajongótáborral, óvatosan közelítsünk. A másik kisszínpadon a kihagyhatatlan Hurkatöltő lekaratézza a közönséget, utána a modern motorizált közlekedés jegyében összeállított Roncs-Benzin-Skania hármas viszi az estét.

Szombatra Honeyball, Amorf Ördögök, Heaven Street Seven a nagyszínpadon, és az állítólag az egykori VHK hagyományait felidéző Narco Polo az ajánlat. A KottaCafe színpadon a mindig remek Tigris és a Skafunders hozza a felütéseket, éjféltől pedig Titusz & the Carbonfools, Dj Palotai és Dj Ludmilla áll színpadra a Tilos rádió gárdájából. Ja, és a beígért hülye nevek a kisszínpadon: Sajnos Batár, Él, Lyuhász Lyácint Bt. és a Részeges karatemester.

Négy nap Jamaica

Szerdán kezdődik Gárdonyban a Ladánybene 27 szintén évtizedes hagyománnyal rendelkező reggae-tábora is a Jah's Warriors koncertjével, ha tehetjük, ide is érdemes lenézni, baráti napijegyár van úgyis. Itt csak egy színpad szokott lenni, ezért nincs is sok értelme szubjektív kalauzt közölni, inkább kattintsunk ide, és válasszunk napot. Az elhivatottak úgyis már rég megvették a hetijegyüket, és végig ott táboroznak majd, a többieknek a szervezők péntekre és szombatra tették el az ismertebb neveket. A tábor egyik célja egyébként a "pozitív gondolkodás és az egymás iránti tisztelet átélése", ezt hétvégén majd megpróbáljunk kilesni, pontosan hogyan folyik.

A tábort szervező ladánybenések a környező országokból, mint írják, "hasonló sorsú" zenekarokat is meg szoktak hívni, idén a szlovák Polemic (ők rendszeres vendégek), a cseh Svihadlo és két lengyel zenekar jön, a Duberman és a Vavamuffin. Rajtuk kívül a valószínűleg kevésbé hasonló sorsú francia Tribu Man Projekt lép még fel szombaton. Tisztelet!