Rekordokat döntött a Jóbarátok fináléja

2004.05.07. 12:36
Tudja meg, hogy borzalmas tragédiával vagy happy enddel zárul-e a Jóbarátok utolsó része. Miért menekül Rachel a repülőtérre, és mit keres Joey Los Angelesben? New Yorkban tömegek követték kivetítőn az év második legnézettebb tévés eseményét.
Véget ért az utóbbi évek legnépszerűbb és legdrágább tévésorozata, a Jóbarátok. A csütörtöki, egyórás adás végül mégsem magányos és szomorú szereplőkkel búcsúzott. A nézők vidáman állhattak fel a tíz éve futó sorozat legvégén, hiszen minden szereplő megtalálta párját, néhányan pedig nagyszámú gyermekre tettek szert egy béranya és a forgatókönyvírók jóvoltából.

Szpojler

Aki nem akar hónapokig morfondírozni, hogy Rachel vajon a biztos párkapcsolatot választja, vagy jelentkezik egy kis embercsempész hajóra kormányosnak, Ross pedig a saját neménél találja-e meg a biztonságot, vagy nem, az Indexnek köszönhetően most megismerkedhet a tényekkel. Ha nem akar ismerkedni, kérjük ugorjon pár sorral lejjebb, a Negyvenmillió rajongó közcímre.

A Magyarországon az év vége felé műsorra kerülő befejező részben Rachel végül mégsem a párizsi állást, hanem meglepő módon gyermekének apját választja.

A happy end persze számtalan humoros jelenet után, egy repülőtérig tartó autósüldözést követően bontakozik ki. Bár Rachel barátja könyörögése ellenére is felszáll a gépre, végül minden rendeződik: Ross elszontyolodva hazatér, ahol Rachel üzenetrögzítőre rögzített üzenete várja. Hamarosan pedig az almaképű lány is megjelenik, hogy az ajtóban állva bejelentse: "Leszálltam a gépről".

Az ezt követően performált csók hivatott közölni a nézőkkel, hogy a pár örökre együtt marad.

Ikrek

A sorozat másik párjának sorsa sem fordul kelet-európai, kisrealista drámába. A gyermek örökbefogadására készülő Monica és Chandler számára ugyanis csak a kórházban derül ki, hogy a béranya rögtön egy ikerpárral - nyilván egy fiúval és egy lánnyal - ajándékozza meg őket. Jól időzített reklámfogásként a Monicát alakító Courteney Cox a valóságban is éppen gyermekáldás elé néz.

Az utolsó jelenetben Monica és Chandler összecsomagolnak, hogy egy barátságos, külvárosi házba költözzenek. Mielőtt Joey is elutazna, hogy Los Angeledben kezdjen új életet, a barátok kulcsaikat ünnepélyesen a kredencen hagyva egy utolsó közös kávézásra indulnak.

Negyvenmillió rajongó

Az utolsó nagy kávézást a filmet vetítő NBC becslése szerint 40-50 millióan nézték meg. A New York-i Times Square-en elhelyezett hatalmas kivetítőn háromezren követték a révbe érkező párok kalandjait.

A Jóbarátok fináléja ezzel az amerikaifutball-döntő, a Super Bowl után az év második legnézettebb tv-műsora lett. A Janet Jackson különszáma révén nagy médiavisszhangot kapott eseményt ugyanis közel 90 millióan látták.

A felfokozott érdeklődés természetesen a reklámárakon is érezhető volt. Az egyórás finálé ideje alatt kétmillió dollárba került egy félperces reklámhely. Érthető, hogy több reklámot egyenesen erre az alkalomra készítettek.

Bérharc

Az sorozat 1994-es indulása óra folyamatos siker. A kritikusok a jól megírt párbeszédekért és az eltalált karakterekért lelkesedtek. A közönséget azonban minden bizonnyal a szereplők közti szoros kapcsolat fogta meg. A New York Times pszichologizáló cikke szerint a Jóbarátok sokak számára a valódi családot pótolta.

A szereplők a hírek szerint nem csak a képernyőn voltak barátok. A befejező rész után mindnyájan megjelentek Jay Leno show-jában, ahol kapcsolatuk erejét bizonyítandó elmondták: Rosst alakító Schwimmer javaslatára együtt harcoltak a műsor növekvő sikerét követő, magasabb gázsiért.

"Ugyanazt a munkát végeztük, végül is hat főszereplő volt. Úgy gondoltam, mindnyájunknak illő lenne ugyanannyi pénzt fizetni" - vallott az esetről cserkészes lendülettel Schwimmer.

A bérharcnak köszönhetően a Jóbarátok főszereplői a végén már egymillió dollárról írhattak számlát minden egyes epizódot követően.

A műsorban szó volt még a jövő filmterveiről, amelyek közül Joey-t alakító Matt LeBlanc tervezett show-ja lesz talán a legkellemetlenebb. Meg nem erősített hírek szerint előfordulhat, hogy a műsort maga David Schwimmer rendezi majd.

Frizura és mosoly

Tudnivaló, hogy nem a Jóbarátoké volt minden idők legnézettebb utolsó epizódja. A M.A.S.H.-t 1983-ban 105 millióan, a Cheers utolsó részét 1993-ban 80,4 millióan, a Seinfeld 1998-as befejezését pedig 76,2 millióan nézték.

Ennek ellenére a sorozat popkulturális hatása megkérdőjelezhetetlen. A rajongók nem csak a poénokat idézik, de megfigyelhető a Rachel-frizura és a bugyuta Ross-mosoly terjedése is.