Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Független filmes díj a megboldogult Beatles-tagnak

2002.10.28. 11:33
Monthy Python-filmek gyártásáért, az angol független film melletti elkötelezettségéért posztumusz filmes díjat kap George Harrison
Életműdíjat szavazott meg az Angol Független Filmes Bizottság (BIFA) George Harrisonnak, a legendás Beatles zenekar hajdani tagjának. A múlt év novemberében rákban elhunyt Harrisonnak ez már a második posztumusz elismerése. Ezúttal hosszú évek független filmes tevékenységért érdemesült a BIFA öt évvel ezelőtt alapított díjára.

Harrison egy rajongó ábrázolásában
Filmes cége, a Handmade nagyban hozzájárult az angol független film 1970 és 1980 közötti felvirágzásához. A Handmade közreműködésével készült például a Monthy Python csoport legendás Brian élete című filmje, amelyet más társaságok, félve a közvélemény felháborodásától, sorra visszautasítottak.

"A legmegfelelőbb személy kapta a díjat." - mondta a BIFA alapítója Elliot Grove - "Hitt az angol filmgyártásban, abban az időben is, amikor mások inkább kivonultak erről a területről."

Harrison a Beatles feloszlása után, 1970-ben kezdett komolyan foglalkozni filmmel. A Handmade-et 1979-ben alapította Dennis O'Briennel. A társaság Brian életén túl számos sikeres filmet készített, mint például a szintén Monthy Python által jegyzett Időbanditákat, a Magánpraxist (Michael Palin főszereplésével) vagy a Hosszú nagypénteket. Harrison - a csökkenő bevételek miatt - 1994-ben vált meg cégétől, 5 millió fontért cserébe.

A BIFA élő személyiségeket is kitüntet majd szerdai díjátadóján. Ewan McGregor a Variety UK Personality Award nevezetű díjat veheti majd át.