Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lődd le a kutyát!

2002.07.02. 08:25
Újabb botránygyanús videoklippel rukkolt elő George Michael, a popipar botránygyárosa. Legutóbb a feministák szóltak be neki (és cenzúráztatták) Freeek című dalának plasztikmacsó koncepciója miatt, most pedig még melegebb területre merészkedett: Tony Blair politikáját fikázza - meglehetősen erős képekkel.
George Michael hétfőn mutatta be "Lődd le a kutyát!" című kislemezének klipjét, melyben világpolitikai nézeteit fejti ki, maró gúnnyal ábrázolva Tony Blair és George Bush kényes - sok brit által kritizált - viszonyát. A rajzfilmbe oltott politikai szatíra a két kormányfőt ábrázolja, amint a Fehér Ház gyepén hemperegnek, ráadásul úgy, hogy Tony Blair egy uszkár képében jelenik meg. Később a két vezető politikus ledér öltözetben együtt tangózik, egy újabb epizódban pedig a párductangás énekes Blair feleségét próbálja elcsábítani.

"Tisztában vagyok vele, hogy az emberek nem szeretik, ha a politika popzenével keveredik, de úgy gondolom, hogy a jelenlegi közállapotok mellett - amikor a nyilvános vitát kormányzati eszközökkel szorítják vissza - egy popdal is sokat segíthet" - kommentálta szerzeményét az énekes. A "Lődd le a kutyát!" című dalt állítólag még szeptember 11-e előtt készült el, ám tartalma miatt csak most merték megjelentetni. "Rengeteg dologra rájöttem a nyugati és a fundamentalista világ harcát figyelve. Minél többet tudtam meg, annál jobban kezdtem félni." A magát patriótaként meghatározó popsztár arra szeretné dalával felhívni a figyelmet, hogy Amerika - és az hozzá kritkátlanul dörgölőző Nagy Británnia - vegye észre, hogy rengeteg dühödt ember van határaikon túl, akiket meg kellene végre hallgatni.

Az énekes munkássága nem először került a bulvársajtó címlapjára: hónapokkal ezelőtt a brit médiahatóság cenzúrázta szexuálisan explicit Freeek címú videoklipjét. 1998-ban pedig egy nyilvános WC-beli aktus miatt kellett a hatóság előtt magyarázkodnia a nyíltan meleg énekesnek.

Az érintettek egyelőre nem reagáltak a videoklipre, a Downing Street szóvivője sem kívánta kommentálni az alkotást.