Lődd le a kutyát!

2002.07.02. 08:25
Újabb botránygyanús videoklippel rukkolt elő George Michael, a popipar botránygyárosa. Legutóbb a feministák szóltak be neki (és cenzúráztatták) Freeek című dalának plasztikmacsó koncepciója miatt, most pedig még melegebb területre merészkedett: Tony Blair politikáját fikázza - meglehetősen erős képekkel.
George Michael hétfőn mutatta be "Lődd le a kutyát!" című kislemezének klipjét, melyben világpolitikai nézeteit fejti ki, maró gúnnyal ábrázolva Tony Blair és George Bush kényes - sok brit által kritizált - viszonyát. A rajzfilmbe oltott politikai szatíra a két kormányfőt ábrázolja, amint a Fehér Ház gyepén hemperegnek, ráadásul úgy, hogy Tony Blair egy uszkár képében jelenik meg. Később a két vezető politikus ledér öltözetben együtt tangózik, egy újabb epizódban pedig a párductangás énekes Blair feleségét próbálja elcsábítani.

"Tisztában vagyok vele, hogy az emberek nem szeretik, ha a politika popzenével keveredik, de úgy gondolom, hogy a jelenlegi közállapotok mellett - amikor a nyilvános vitát kormányzati eszközökkel szorítják vissza - egy popdal is sokat segíthet" - kommentálta szerzeményét az énekes. A "Lődd le a kutyát!" című dalt állítólag még szeptember 11-e előtt készült el, ám tartalma miatt csak most merték megjelentetni. "Rengeteg dologra rájöttem a nyugati és a fundamentalista világ harcát figyelve. Minél többet tudtam meg, annál jobban kezdtem félni." A magát patriótaként meghatározó popsztár arra szeretné dalával felhívni a figyelmet, hogy Amerika - és az hozzá kritkátlanul dörgölőző Nagy Británnia - vegye észre, hogy rengeteg dühödt ember van határaikon túl, akiket meg kellene végre hallgatni.

Az énekes munkássága nem először került a bulvársajtó címlapjára: hónapokkal ezelőtt a brit médiahatóság cenzúrázta szexuálisan explicit Freeek címú videoklipjét. 1998-ban pedig egy nyilvános WC-beli aktus miatt kellett a hatóság előtt magyarázkodnia a nyíltan meleg énekesnek.

Az érintettek egyelőre nem reagáltak a videoklipre, a Downing Street szóvivője sem kívánta kommentálni az alkotást.