A nagy Guns n' Roses svindli

2003.08.26. 17:00
Néhány napja plakátok tűntek fel Budapesten, melyek szerint a Guns n' Roses szeptember 26-án koncertet ad a budaörsi reptéren. Jegyeket állítólag a Lurdy-ház parkolójában árul valaki, valószínűleg többen vettek is a tizenkétezer forintos belépőből. Az együttes New York-i kiadójánál megtudtuk: Magyarországon nem lesz koncert. A reptér bejelentést tett a rendőrségen.
A plakátok szerint jegyet kizárólag a Lurdy-házban, és csak augusztus 23-tól 30-ig lehet vásárolni. A poszteren a fenti információkon túl még szerepel egy mobilszám, valamint a rejtélyes GNR European Management Kft. neve.

Tizenkétezer

Az Index könnyűzenei riporterei elmentek a Lurdy-házba, jegyirodát azonban nem találtak. Találkoztak viszont néhány igazi rajongóval, akik órák óta keringtek az üzletközpontban, és szívesen megosztották információikat az újságírókkal. A két fiatalember már öt órakor elment jegyet venni, ekkor tudták meg, hogy nincs jegyiroda, csak egy férfi áll a parkolóban, tőle lehet belépőt venni tizenkétezer forintért. Az árus azonban már akkor sem volt a parkolóban, bár a plakát szerint a jegyek este nyolcig kaphatók.

Külföldön árulják?

Az egyik jegyre váró elmondta, hogy ő már a reptérrel is beszélt, ahol megerősítették, hogy a helyszínt lefoglalták. A fiatalember szerint a szervezők azért korlátozták a jegyvásárlás idejét, mert a belépők nagy részét külföldön értékesítik. A Lurdy-ház információs pultjánál ülő hölgy kérdésünkre elmondta, hogy már sokan érdeklődtek, és többen jegyet is vettek, miután megtalálták az illetőt. Sokan voltak azonban azok is, akik hiába keresték a jegyárust és emiatt panaszt tettek.

Fórumozók mondták

Körülnéztünk az interneten is, ahol rögtön kiderült, napok óta ez a kérdés tartja izgalomban a rajongókat. Az Index fórumain általános a vélemény, hogy egyszerű átverésről van szó. A hozzászólók között akadt olyan is, aki elérte telefonon a jegyárust, és megtudta: "A GNR European Management Kft-nek sikerült elnyernie az európai szervezési jogokat, éppen ezért lesz az első koncert Magyarországon. Egy kis csúszás miatt a plakátok hamarabb az utcára kerültek, így láthatták sokan azokat Budapesten, noha a televíziók és rádiók még csak ezután kezdik a reklámozást. A Guns n' Roses biztos teltházat szeretne, ezért a jegyek csak korlátozott ideig kerülnek értékesítésre. A fennmaradó jegyeket a környező országokban értékesíti majd a menedzsment."

Többek szerint azonban érthetetlen, miért nem reklámozzák a koncertet rendesen, miért egy parkolóban árulják a jegyeket, külföldi oldalakon (köztük az együttes honlapján) miért nincs nyoma a budaörsi eseménynek, és hogy mitől lesz teltház attól, hogy korlátozott ideig árulják a belépőket.

Nem lesz koncert

Felhívtuk az együttes New York-i kiadóját, ahol közölték: nagyon sajnálják, de nem lesz magyarországi koncert. Azzal kapcsolatban semmit nem tudtak mondani, hogy tesznek-e jogi lépéseket az ügyben.

A budaörsi reptér igazgatója, Horváth Gyula elmondta: elhatárolják magukat az esettől és bejelentést tettek a rendőrségen. Horváth szerint már a Lurdy-ház vezetősége is intézkedett a jegyárusítás leállítása érdekében. A Lurdy-ház ügyvezető igazgatója közölte: ők valóban szerződést kötöttek a jegyárussal, ő azonban hétfő délután óta nem jelent meg a helyszínen. A ház vezetősége csak akkor léphet, ha feljelentés érkezik, mondta az igazgató. A biztonságiakat ugyanakkor már felkérték, hogy azonnal szóljanak, ha az illető megjelenik a parkolóban.

Többször is megpróbáltuk felhívni a plakáton látott számot, de senki sem vette fel. A GNR European Management Kft. a Cégbíróság nyilvántartása szerint nem létezik.