Új sztárok versengenek a Grammy-díjért

2003.01.10. 08:30
Az idei Grammy-díj nagy esélyese Eminem, Bruce Springsteen, Sheryl Crow és az elsőlemezes Avril Lavigne. Ismét jelölik Britney Spearset, de minek.
Nyilvánosságra hozták az év legjelentősebb zenei díjkiosztójának számító Grammy jelöltjeit. Már most biztos, hogy semelyik sztárnak nem lesznek gondjai az arany gramofonok hazaszállításával, mert ötnél több jelölést egyetlen lemez vagy előadó sem kapott.

Bruce Springsteen
A veteránok közül Bruce Springsteen, Sheryl Crow, a fiatal generációból pedig a bemutatkozó lemezével nagy sikert arató Avril Lavigne bizakodhat több díj elnyerésében.

Három új kategóriával ismét nőtt a kiosztható díjak száma. Általában öt-öt produkciót neveztek meg a szakemberek kategóriánként, de olykor hatan, sőt a legjobb rockteljesítmény díjáért heten versengenek, így azután a teljes jelöltmezőny meghaladja a félezret.

Springsteen, Eminem ás Lavigne esélyes az év dala díjára

Bruce Springteen a "The Rising" című albumával nyerte el a jelölő szakemberek szimpátiáját: a lemez a 2001. szeptemberi New York-i terrortámadásnak állított emléket, és a főbb díjak közül az év albumának díjára pályázik, a címadó dal pedig az év dala lehet.

Jó eséllyel indul a megmérettetésen Sheryl Crow is, aki a kilencvenes évek eleje óta jelentet meg nagysikerű lemezeket. Ezúttal "C,mon, C,mon" című albumának dalaival verseng a rock- és popkategóriákban.

Avril Lavigne
Az év felfedezettje lehet a tinédzserkorból éppen csak kinőtt kanadai Avril Lavigne, aki "Let Go" című albumával brit listát is vezetett. A lemez Complicated című számát jelölték az év dala kategóriában, de a pop és rock legjobbjaival is versenyben van. Meglepetés lenne, ha díj nélkül maradna, bár a Grammyn volt már példa ilyesmire.

A tavalyi díjeső után nem meglepetés Eminem többszörös jelölése. A Without Me című dal az év legjobb felvétele, s a "The Eminem Show" című albummal is befuthat saját műfajának díjai mellett.

Britney, Mc Cartney, BB King

A legfiatalabbak mezőnyéből Vanessa Carlton, Ashanti, Norah Jones, Michelle Branch (utóbbi Carlos Santanával közös felvételével) került a kiválasztottak közé. A Grammy-szereplők között ismét jelölt a Dixie Chicks, a No Doubt, a Nickelback, és Britney Spears - aki azonban eddig sem nyert semmit. Tavaly hét kategóriában jelölték India.Air énekesnőt, aki ezúttal is többszörös jelölt, például az egyik új kategóriában, a városi dalok versenyében. A sztár kategóriából a tavaly taroló U2, Elton John, Johnny Cash, Willie Nelson, Dolly Parton, Elvis Costello nevével találkozhatunk. Vanilla Sky című filmdaláért jelölték Paul McCartneyt is.

A blueskirályt, B. B. Kinget nemcsak saját műfajában nevezték, hanem az instrumentális pop kategóriában is. Jelölték a blueszenészek nagy generációjához tartozó Charlie Musselwhite szájharmonikást és Etta James énekesnőt is. A dzsesszben jeleskedő Pat Metheny Groupnak is jutott popjelölés. Egyébként évek óta megszokott a keresztbejelölés, vagyis az, hogy valakit nem csak az általa művelt műfajban neveznek meg a díj várományosaként.

Örömteli, hogy ismét van magyar vonatkozása a Grammy-eseménynek: a világhírű magyar-angol Takács kvartett két klasszikus kategóriában is nyerhet Beethoven-felvételével.

A Grammy-gálára február 23-án - első ízben vasárnap - kerül sor, és a New York-i eseményt a CBS közvetíti 180 ország kétmilliárd nézője számára. A New-York-i helyszínnek Európában örülhetnek a kisebb időeltolódás miatt.