Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Tarolt a U2 a Grammy-díjátadón

2006.02.09. 10:17
Mariah Carey és Kanye West nyolc-nyolc jelöléssel vágtak neki a 48. Grammy-díjátadónak, de csak hármat-hármat vihettek haza, a U2 viszont öt kategóriában is díjazott lett. A 64 éves Paul McCartney most először lépett föl a Grammyn.

A U2 dominálta a negyvennyolcadik Grammy-díjátadót, olyan esélyeseket háttérbe szorítva, mint Mariah Carey vagy Kanye West. Ők kapták a legjobb albumért (How to Dismantle an Atomic Bomb) és a legjobb dalért (Sometimes You Can't Make It on Your Own) járó díjat is. Bono, a zenekar énekese az elismerés átvételekor elmondta: mind a dalt, mind magát az albumot elhunyt édesapjának ajánlotta. A U2 nyerte a legjobb rockszámért, a legjobb rockalbumért és a legjobb zenekari rockprodukcióért járó díjat is. Steve Lillywhite, a lemez producere pedig az év producere lett, írta a Rolling Stone.

Nagy dolog

Mariah Carey nyolc jelölést kapott, de ebből csak hármat nyert meg, a legjobb R&B-dalért, a legjobb kortárs R&B-albumért (Emancipation of Mimi) és a legjobb női R&B-énekesnek járókat. A másik nagy esélyes, Kanye West rapper, aki szintén nyolc jelöléssel indult, ugyancsak három díjat nyert a legjobb rapszám, a legjobb rapalbum és a legjobb szóló rapprodukció kategóriákban.

Az újoncnak számító John Legend szintén három kategóriában nyert: övé legjobb a legjobb R&B-albumért, a legjobb férfi R&B-produkcióért és a legjobb új előadónak járó elismerés. Az év felvétele a Green Day Boulevard of Broken Dreams-e lett, kiütve Carey We Belong Together-ét és West Gold Digger-ét. "Az, hogy poprádiók rockzenét játszanak, nagyon nagy dolog a számomra" - mondta Billie Joe Armstrong, a zenekar vezetője.

McCartney először

Kelly Clarkson, Damian Marley és Stevie Wonder két-két díjat vihettek haza. A legjobb alternatív zenei albumért járó elismerést a White Stripes kapta (Get Behind Me Satan). A legjobb hard rock produkció a System of a Down B.Y.O.B.-je lett. Bruce Springsteen a Devils & Dust-ért a legjobb szóló rockprodukciónak járó díjat kapta meg.

A show-n olyan sztárok léptek fel közösen, mint Mary J. Blige's a U2-val, a One című számmal, Christina Aguilera Herbie Hancockkal a Song for You-t adták elő; Mariah Carey egy hatalmas gospelkórust vitt a színpadra, Kanye West pedig Jaime Foxxot. Paul McCartney először lépett föl a díjátadón, a Beatles Helter Skelter-ét adta elő, a zenekar egyik legkeményebb számát. Madonna a Gorillaz animált karaktereivel osztotta meg kis időre a színpadot. McCartney még egyszer felbukkant, Jay-Z és a Linkin Park fellépéseben a Yesterday-jel.

Merle Haggard countryelőadó, David Bowie, Robert Johnson blueslegenda, a Cream és a tavaly elhunyt Richard Pryor életműdíjat kapott.