Mary J. Blige és a Red Hot Chili Peppers tarolt

2007.02.12. 06:29
A Dixie Chicks country trió öt, a Red Hot Chili Peppers rockegyüttes négy, Mary J. Blige rhythm and blues énekes három díjat nyert hétfőre virradóra a 49. Grammy-díjkiosztón a Los Angeles-i Staples Centerben. A Grammy hivatalos honlapján közölt listáról kiderült, hogy a két magyar művész - Fischer Iván és Schiff András - végül nem kapta meg az elismerést.

A Dixie Chicks country trió az összes jelölését díjra váltotta, megkapta az év felvételéért, az év albumáért és az év daláért járó trófeát. Mary J. Blige a nyolc jelöléséből hármat, a Red Hot Chili Peppers rockegyüttes hat jelöléséből négyet vihetett el.

A Dixie Chicks százszázalékos eredményét a díjkiosztón értékesebbé teszi, hogy a trió Talking The Long Way című lemeze és Not Ready To Make Nice című dala megnyerte mind az év felvételéért, mind az év albumáért és az év daláért járó trófeát. Legutóbb 1993-ban Eric Clapton söpörte be az összes fődíjat.

Többszörös díjazottak

A Red Hot Chili Peppers a Stadium Arcadium című lemezével a legjobb rocklemez díja mellett további két trófeát is nyert: díjazták az album Dani California című dalát, és a dupla album megkapta a különleges kiadványoknak járó elismerést is. A nyolc jelölésből hármat realizált Mary J. Blige. The Breakthrough című albuma, és annak Be Without You című dala három rhythm and blues-díjat ért.

Képek a díjátadóról
Képek a díjátadóról

Az év felfedezettje, egyúttal a legjobb country-énekesnő díja a fiatal Carrie Underwoodé lett, aki meghatottan fogadta az elismerést. A férfiak között ebben a műfajban sokadszor volt befutó Vince Gill. Bob Dylan Modern Times című albuma tavaly hatalmas közönségsikert aratott. Most a szakma a lemez kortárs folk, Someday Baby című dalát pedig a legjobb szóló rockteljesítmény díjával jutalmazta. A dzsesszben otthonos George Benson ezúttal a pop és a rhytm and blues műfajban nyert két Grammyt.

A rapperek gyöngye az idén Ludacris, ő két díjat kapott. A blues kategória díjait a veterán Ike Turner és Irma Thomas kapta. A popkategóriákban kétszeres nyertes Tony Bennett (egyik díját Stevie Wonderrel együtt kapta), és szintén két díj jutott a Gnarls Barkleynek az alternatív kategóriában. Popban és rapben díjazott lett Justin Timberlake (többszörösen is). A popban John Mayer, Christina Aguilera, a The Black Eyed Peas szerepel a kitüntetettek között. Bruce Springsteen a tradicionális folklemezek versenyében futott be, s megnyerte a hosszú videofilmek díját is. A hatvanéves Peter Frampton élete első Grammyjének örülhetett. A dzsessz-díjakért vívott versengés nyertesei közül Nancy Wilson, a nemrégiben Budapesten koncertező Béla Fleck, valamint a közelmúltban elhunyt Michael Brecker és Chick Corea díja érdemel említést.

Nem volt magyar siker

Fischer Iván és az általa vezényelt Budapest Fesztivál Zenekar Mahler 7. szimfóniájának előadásáért, Schiff András Beethoven zongoraszonáták Vol. II. című lemezével kapott Grammy-jelölést, de végül a két magyar művész nem kapta meg az elismerést.

Képek a díjátadóról
Képek a díjátadóról

A Grammy-díjakat a hangrögzítő művészetek és tudományok nemzeti akadémiája (NARAS) ítéli oda kizárólag szakmai alapon. Az idén azok a lemezek kaphatták meg a legrangosabb zenei elismerést, amelyek 2005. október 1. és 2006. október 30. között jelentek meg.

A díjakat többórás show-műsor keretében adták át, amelynek egyik szenzációja a több évtizedes szünet után fellépő - ötszörös Grammy-díjas - Police együttes volt. Színpadra lépett többek között az este hőse, a Dixie Chicks, az RHCP, az Earth Wind and Fire, Shakira és Wyclef Jean, Chris Brown, a Gnarls Barkley. A díjkiosztót a hagyományoknak megfelelően a CBS televízió közvetítette.