Jimi Hendrix és a Eurythmics a brit Hall of Fame-ben

2005.11.21. 16:50
Ozzy Osbourne a brit zenei panteon fennállásának második évében duplán is bejutott a rockzene halhatatlanjai közé, Slash pedig Jimi Hendrix előtt tisztelgett.

A londoni Alexander Palace-ben beiktatták a UK Music Hall Of Fame újabb halhatatlanjait: Jimi Hendrix, Pink Floyd, The Who, The Kinks, Aretha Franklin, Bob Dylan, Eurythmics, New Order, Ozzy Osbourne és a Black Sabbath zenekar kapta az elismerést.

Ozzy tehát dupla díjat kapott, hiszen nemcsak szólóéletművét, de a Black Sabbath munkásságát is méltónak találták az angolok a zenei panteonba való bejutáshoz. Ez komoly fricska az amerikai Hall of Fame számára, hiszen az ottani Hírességek Csarnokának 1986-os megnyitás óta, de különösen az elmúlt években többször is jelölték a Black Sabbath-ot, de végül mindig kihúzták a bandát a belépők végleges listájáról. Ozzy ezen annyira feldühödött, hogy néhány évvel ezelőtt arra kérte a szervezőket, felejtsék el a zenekarát örökre.

Dj kapott különdíjat

Az angolok gáláján, - amelyet a Channel 4 tv-társaság szervezett - több világhíresség is színpadra lépett. A New Order eljátszotta elődje, a Joy Division zenekar Love Will Tear Us Apart című számát, énekelt a Eurythmics, Alanis Morissette és a The Pretenders zenekar is. Egy alkalmi rock-szupergroup, Slash-sel az élén Jimi Hendrix előtt tisztelgett.

Az idei jelölteket egy hatvan tagú csapat választotta ki, amelyben a különböző médiák képviselői mellett hanglemezipari szakemberek és művészek is helyet kaptak.

A még csak rövid múltra visszatekintő UK Music Hall Of Fame tavalyi, első beiktatott előadói a következők voltak: Rolling Stones, Beatles, Elvis Presley, Queen, U2, Bob Marley, Cliff Richard & The Shadows, Madonna, Michael Jackson és Robbie Williams. A színpadi előadókon kívül 2004-ben Chris Blackwell producert is kitüntették, idén pedig a néhai John Peel dj-nek ítélték oda a különdíjat, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a brit zenéért kifejtett rádiós munkásságával.