Elvis a legjobban kereső halott

2005.11.01. 08:12
A Forbes magazin listája szerint a már halott hírességek közül Elvis Presley keresett a legtöbbet a befolyt jogdíjakból. Őt zenészek és színészek követik.
Immár tizenöt éve Elvis Presley a legjobb "pénzcsináló" halott: az amerikai Forbes magazin listája szerint, amely az elhunyt hírességek vagyongyarapodásáról készült, a rock and roll fehér királya, tavaly 45 millió dollárral lett gazdagabb.

A második helyen Charles Schulz, Snoopy kutya megalkotója áll, évi 35 millióval, majd John Lennon következik 22 millióval. A negyedik a pop-art pápája, Andy Warhol (16 millió), az ötödik Theodor Seuss Geisel doktor, gyermekkönyvek neves szerzője (10 millió).

Nem kell könyöradományokért folyamodnia a tavaly eltávozott Marlon Brando örököseinek sem (9 millió), és még mindig évi 8 milliót kaszálnak Marilyn Monroe után, pedig az utolsó nagy amerikai szex-szimbólum már 43 éve halott. Őket csupa zenész követi: George Harrison, Johnny Cash és Irving Berlin (7-7 millió), Bob Marley (6 millió) és Ray Charles (6 millió).

Ezek a mesés összegek kizárólag a szerzői jogdíjakból folynak be a hátrahagyottak bankszámláira. A jogdíjak azonban nem csupán az egykori nagyságok művészi munkáira vonatkoznak, hanem minden egyébre, amihez arcképüket, személyiségüket felhasználják, a plakátoktól a pólókig és a különböző reklámokig.