Károly, Karola
-4 °C
3 °C

A boldogságtól ordítani

2002.03.06. 16:54
Happy Endre megkettőződött. A Rádió1-hez igazolt műsorvezető réggebbi adásait ismétli reggelente a Roxy Rádió. A Rádió1 nem zárja ki a per lehetőségét, a Roxy pedig készül rá. Állításuk szerint ugyanis a Happy Endre név a Roxy Rádió bejegyzett védjegye.
Új, nagyobb frekvenciát kapott a Rádió1, ezután célja az első hely megszerzése hallgatottság szempontjából a 15-35 éves célcsoportban. A csatorna pillanatnyilag hallgatottság tekintetében a 15-29 éves célcsoportban Budapesten a negyedik helyen áll. A hallgatottság növelése érdekében szerződtették a sajtótájékoztatón rendkívül hallgatag Happy Endrét.

Endréből kettő van.

A kérdésre, hogy van-e kárigénye a Rádió1-nek az ORTT-vel szemben a kisebb frekvencia okozta bevételkiesés miatt, Márton nemmel válaszolt. Mint mondta, nehezen számszerűsíthető, hogy mennyi bevételtől esett el a rádió, és különben sem a pereskedés, hanem a megállapodás volt a célja, ezt el is érte. Még azt sem tartotta jogi szempontból különösen érdekesnek, hogy Happy Endre műsorait most konzervanyagból adják a Roxy Rádión.

Nem kizárt a per

A műsorvezető távozása ellenére ugyanis továbbra is Happy Endre neve a hívószó a Roxy reggeli műsorában. A konkurens csatorna Happy úr Rádió1-es műsorával egyidőben a régi adások felvételét sugározza - lehetetlenné téve a menekülést a varázs elől. Mártont azonban ez legfeljebb marketing szempontból izgatja. Véleménye szerint nekik az a fontos, hogy a "termék" - Happy Endre elmondta: szereti, ha így hívják - mögött ott álljon az ember is. Márton szerint ez a Roxynak nem fontos, ők csak a névvel akarják eladni magukat. Kérdésre azonban Márton nem zárta ki egy per lehetőségét.

A Roxy levédette Endrét

Megkeresésünkre Gubcsó Balázs, a Roxy Rádió ügyvezetője elmondta: a Happy Endre név, mint szóösszetétel védjegyoltalom alatt áll, a Roxy Rádiót üzemeltető Euroinvest Kommunikációs Kft nyújtotta be a védjegybejelentést 2001. március 2-án a Magyar Szabadalmi Hivatalhoz. Mint mondta, annak ellenére, hogy a reggeli stáb a jelenleg is hatályos szerződés egyoldalú megszegésével a Rádió1-hez igazolt, a Roxy továbbra is használni kívánja a jól bevált nevet.

Joggal ismételnek

Happy Endre
Az érintett műsorvezető a sajtótájékoztatón elmondta, hogy amit a Roxy tesz, az finom csúsztatás, mert nem tüntetik fel, hogy az adás ismétlés. Lehet, hogy ez egy emlékműsor - viccelődött (!) Happy. Erre reagálva Gubcsó felhívta Happy Endre - vajon nevezhetjük-e így - figyelmét arra, hogy a köztük létrejött megállapodás alapján az elkészült műsorok kizárólagos felhasználási joga a Roxy Rádiót illeti.

Perre készülnek

Mivel ebből következően a Happy Endre név a Roxy Rádió terméke és tulajdona, így annak minden más utánzata jogtalan - mondta el az ügyvezető, aki Márton kijelentésére reagálva, hogy nem kizárt a per, a telefonba kijelentette: a Roxy már készül erre.

Endre én vagyok

A Happy Endre nevet én találtam ki, én vagyok Happy Endre - mondta el kérdésünkre a műsorkészítő. Hogy a jog kit illet meg, arról már nem tudott nyilatkozni. Mint mondta, ezt majd a jogászok eldöntik. A lényeg, hogy a hallgatóknak ne keljen csalódnia - tette hozzá a műsorvezető.