Mick Jaggernél is gazdagabb az állattetemművész

2008.09.08. 10:52
Damien Hirst sokat kapott formaldehidbe ásztatott hússzobraiért, és jól fektette be: ő lett minden idők leggazdagabb képzőművésze. Elton John és Mick Jagger már nem versenyezhet a vagyonával, állítólag csak a Harry Potter írónőjének lehet hasonlóan magas és minőségi életszínvonala.

Damien Hirst az excentrikus brit képzőművész szinte bizonyosan minden idők leggazdagabb alkotója. Legalábbis a menedzsere szerint.

A kilencvenes években ellentmondásos, formaldehidben konzervált állattetemeket felhasználó műveivel világhírűvé vált művész menedzsere, Frank Dunphy a The Times című brit napilap vasárnapi számában elmondta: Hirst már jelenleg is dollármilliárdos.

Damien Hirst

Dunphy véleménye szerint vagyonát nem csak annak köszönheti, hogy alkotásai rekordáron kelnek el az aukciókon, hanem az okos befektetéseknek is: javainak háromnegyede hatalmas műgyűjteményében fekszik. Jelenlegi vagyona hivatalosan ugyan csak 200 millió fontra (közel 60 milliárd forint) rúg, de gyűjteménye ennél nagyságrendekkel többet érhet.

A hatalmas gazdagsággal Hirst nagyjából elérte Harry Potter szülőanyjának, JK Rowlingnak az életszínvonalát, azaz gazdagabb, mint Elton John és Mick Jagger.

Richard Wentworth, Damien Hirst egykori szobrásztanára szerint "a művészeti élet piac, a világ egy suskával teli gödör, és mi mind benne csücsülünk. A zalpári nyugati civilizáció felvonásának végéhez értünk. Ezekkel az összegekkel Damien csak mellérakott egy kicsit a prosztósághoz. Hirst olyan, mint egy kisfiú, aki trappol az utcán és azt ordítja dollármilliárdokat érek!".