Kalóz Harry Potter-könyvek árasztották el Pakisztánt

2003.07.04. 13:23
A hamis kiadások törték le az ázsiai ország HP-piacát. Az illegális kábítószer- és fegyverkereskedelméről ismert vidéken azonban nem a szerzői jogok védelme a legégetőbb probléma.
A kulturális globalizáció bizonyítékának tekinthető, hogy a Harry Potter sorozat legújabb fejezete nem csak egyszerűen siker a Föld olyan helyein is, mint Pakisztán, de az iszlám radikalizmusról nevezetes országot ráadásul elárasztották a kalózkiadások is.

Dzsamil Huszein könyvkereskedő a BBC-nek elmondta, hogy JK Rowling munkáját öt különböző formában látta viszont a könyvpiacon. "Kezdetben 15-16 ezer példány rendelését terveztük, de a kialakult helyzet miatt végül elég volt ezer darab is" - mondta a pakisztáni könyvkereskedő, utalva az eredeti és a kalózkiadás közti árkülönbségre.

Míg ugyanis a Harry Potter és a Főnix rend hivatalos kiadásának ára 7000 forintnyi összegbe kerül, a kalózpéldányokért csak 1000-2000 forintnak megfelelő rúpiát kell kiadni, írja a BBC.

Kitekintés

A világsikert azonban még a kalózpéldányok, a raktárakból elrabolt kötetek és a hamis regények sem befolyásolják. A könyvből 5,8 millió példány fogyott az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában a megjelenés napján, Franciaországban pedig annak ellenére vezeti a sikerlistákat, hogy egyelőre még csak angol nyelven kapható.

Pakisztánban viszont nem számítanak kiemelkedő eredményekre, mivel az illegális fegyver- és kábítószer-kereskedelméről nevezetes országban a szerzői jogok védelme nem tartozik a legégetőbb problémák közé.

Masud Mehmud bevallja

A BBC a helyzet sokoldalúságát kiemelendő, ennek ellenére megszólaltatta Masud Mehmud tizenhárom éves pakisztáni fiút, aki elmondta: Nem igazán volt elégedett a kalózkiadással, mert olcsó papírra készült, és rondán volt nyomtatva.

"De végül is el akartam olvasni a könyvet" - utalt a fiú a gazdasági szükségszerűségek diktálta megoldásra.

Hasonló kiadások egyébként nem csak Pakisztánban, de Németországban vagy Kínában is felbukkantak, noha a Föld minden hatodik lakója kínai.