Harry Potter kiszivárgott Kanadában

2005.07.12. 16:04
Kiszivárogtatás, bírósági ítélet, lövöldözés egy gyerekkönyv körül.
A hatodik Harry Potter-könyvhöz hivatalosan július 16-tól juthatnak hozzá a fogyasztók, egy kanadai könyvesbolt azonban napokkal a megjelenés előtt árusítani kezdte a hónapok óta várt kötetet. A Vancouver közeli kisváros könyvesboltjában, a gyanútlan rajongók legnagyobb döbbenetére a múlt héten jelent meg a Harry Potter és a félvér herceg című kötet.

Megígérték

A Raincoast Books nevezetű társaság azt állította, korlátozott számú könyv eladásáról van szó. Nem sokkal később egy bírósági végzés kötelezte őket arra, hogy a vásárlóktól visszaszerezzék az idő előtt piacra dobott példányokat, írta a Yahoo.

#alt# A sajátos ítélet előírja azt is, hogy a történetet idő előtt megismerők nem fedhetik fel sem családi, sem szélesebb körben a cselekményt, a kiállt pszichés megterhelésért és persze a visszavitt könyvért cserébe viszont - a hivatalos megjelenés után - egy Rowling által dedikált könyvet és kis példányszámban nyomott pólót kapnak.

A könyvterjesztő az olvasóknak tett ígéretével magyarázta az idő előtti árusítást. "Megígértük a rajongóknak, hogy ők ismerhetik meg először a Harry Potter és a félvér herceg titkát. Úgy éreztük, hogy minden jogilag megengedhető lépést meg kell tennünk, hogy betartsuk a szavunkat" - idézte a BBC Jamie Broadhurst-t, a Raincoast Books marketing igazgatóját.

Lövöldözés

A Harry Potter-könyvek megjelenése körül már évek óta egyre forróbb a hangulat, a lopás, kiszivárogtatás és konspiráció azonban idén ért a csúcsára. A gyerekkönyvet fegyveresek közt őrzik, néhány hete pedig lövöldözésbe torkollott egy kiszivárogtatási akció.

Ahogy arról beszámoltunk, a Sun, a legnagyobb brit bulvárlap sztorija szerint két kigyúrt, borotvált fejű, tetovált alak kínálta fel az újságnak közlésre a hatodik epizódot, "minimum" ötvenezer fontért (tizennyolcmillió forint). A lap látszólag belement az alkuba, és kiküldte riporterét a megadott címre, de saját állítása szerint "soha egyetlen szót sem" közölt volna a könyvből, hanem átadta volna azt a rendőrségnek.

A riportert az "eladó" csőre töltött pisztollyal a kezében fogadta, és közölte, hogy a könyvet maga hozta ki a raktárból, ahol biztonsági emberként dolgozik. Amikor az újságíró nem volt hajlandó kifizetni a követelt árat, és megpróbált távozni a kötettel, az egyik könyvcsempész, a tizenkilenc éves Arun Lambert meghúzta a ravaszt; a golyó a riporter feje felett süvített el.

A tudósító saját kocsijával menekült a helyszínről, amelyet akkor már - jóllehet erről a Sunnak és az illegális terjesztőknek sem volt tudomásuk - fegyveres rendőri osztagok vettek körül. Az újságírót is ők állították meg háromszáz méterrel odébb. Mint kiderült, a rendőrséget a Sun legnagyobb vetélytársa, a Daily Mirror riasztotta, miután Lambert őket is megkereste ajánlatával; a biztonsági őr a Mirrornak harmincezer fontos vételárat mondott.