Mátyás
-6 °C
1 °C

Elkészült a Harry Potter gyászkötete

2004.12.21. 14:16
Rowling bejelentette, hogy befejezte a könyvet, amiben megölik az egyik főszereplőt.
Elkészült az új Harry Potter-könyv, állt fel elégedetten íróasztala mellől JK Rowling. Az írónő eredetileg karácsonykor szerette volna bejelenteni az örömhírt, de egy váratlan belső impulzus hatására úgy döntött, beelőzi Jézus születésnapját.

A sorozat hatodik darabja július 16-án kerül a boltokba, mégpedig egy időben Angliában, Amerikában, Kanadában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában.

Bütykölés és terhesség

Az írónő a BBC-nek elmondta, terhessége alatt rengeteg ideje volt arra, hogy "bütyköljön" Harry Potter legújabb kalandján, igaz, a szöveg szempontjából ez nem számít, mert ahogy fogalmazott, "éppen annyira vagyok elégedett a végeredménnyel, mint mindig".

A harmadik gyerekét váró Rowling honlapján közreadott nyilatkozatában a karácsony nyugalmával indokolta korai bejelentést: "Meggyőződésem, hogy azoknak, akik ünneplik a karácsonyt, van jobb dolguk is aznap, mint hogy az én munkámmal törődjenek, akik viszont nem ünneplik ezt a napot, minek várjanak 25-ig?" - tett bizonyságot egyúttal PC-beállítottságáról az írónő.

Rowling valószínűleg nem becsüli túl olvasói érdeklődését, már csak azért sem, mert mint azt korábban bejelentette, a Harry Potter and the Half-Blood Prince című könyv lesz az, amelyben az egyik fő karaktert megölik. Az persze nem tudható, hogy ki lesz a szerencsétlen, szerkesztőségünk álláspontja szerint nem Harry Potter. Az írónő elmondta, hogy könyvének kezdő fejezete már 13 éve motoszkál a fejében.

Rekordok

Az új kötet sikere egyébként a gyilkosság nélkül is megjósolható, hiszen az előző fejezet, a 2003 júniusában piacra dobott Harry Potter és a Főnix rendje elképesztő rekordokat állított fel: 24 óra alatt ötmillió példányt vásároltak belőle a rajongók és azok szülei.

A siker egyébként nem rontotta Rowling munkamorálját, és könyvei részről részre hosszabbak lettek. Az ötödik részt már 870 oldalon ismerteti a tudálékos varázslótanonc problémáit és azok megoldását.