Parádés Harry Potter-premier Londonban

2002.11.04. 12:36
Több ezer lelkes rajongó előtt előtt tartották meg a második Harry Potter-film premierjét Londonban, amin megjelentek a film sztárjai is.
JK Rowling
Daniel Radcliffe, JK Rowling, Kenneth Branagh, Chris Columbus és még több tucat sztár vett részt vasárnap a "Harry Potter és a Titkok Kamrája" londoni premierjén. A stílusos díszletekbe öltöztetett Odeon mozi előtt több ezer lelkes rajongó fogadta a stábot. Nem csak a szervezők igyekeztek külsőségekkel visszaadni a film hangulatát: sok gyerek a Hogwarts varázslóiskola egyenruhájában jelent meg a világpremieren.

Az írónő elégedett a látottakkal

JK Rowling, a Harry Potter könyvek írónője a mozi után elmondta, hogy elégedett a rendező munkájával, szerinte azonban a második filmadaptáció jóval félelmetesebbre sikerült, mint "Harry Potter és a Bölcsek Köve". Az írónő kiemelte a varázslótanoncot megszemélyesítő Daniel Radcliffe tehetségét. "Azt hittem, hogy tönkre tesszük egy gyerek életét, de Daniel remekül kezeli az ölébe szakadt hírnevet."

A harmadik film után már nem Radcliffe lesz Harry Potter

Daniel Radcliffe valóban jól kezelte a sikert, hiszen vasárnap percekig beszélgetett a mozi bejáratánál összesereglett rajongókkal. A 13 éves londoni születésű srác még egy filmben, a "Harry potter és az azkabáni fogoly"-ban játszhatja a főszerepet, utána feltehetően másra osztják majd az ifjú zseni szerepét. A váltást maga a rendező, Chris Columbus hintette el a premieren, aki azt tanácsolta a három fiatal főszereplőnek, hogy a harmadik film után mondjanak le szerepükről.

Richard Harris már nem láthatta a kész filmet

Albus Dumbledore
A "Harry Potter A bemutató örömébe némi üröm is vegyült, hiszen az Albus Dumbledore professzort játszó Richard Harris már nem nézhette meg a kész filmet: a 72 éves filmcsillag hosszú betegség után október 25-én elhúnyt. Már megindultak a találgatások arról, hogy ki játssza a professzor szerepét az "Azkabáni fogoly"-ban, a premieren megjelenő unokája erről csak annyit mondott, hogy "senki nem helyettesítheti őt."

Magyarországon december 5-én mutatják be

A "Harry Potter és a Bölcsek Köve" minden idők második legsikeresebb filmje a Titanic után, összesen 965 millió dollárt hozott a gyártók és forgalmazók konyhájára. A jegyeket most is hetekkel a premier előtt elkezdték árulni, és az eddigi hírek szerint jól fogynak.

A "Harry Potter és a Titkok Kamrájá"-t több hullámban mutatják be világszerte. Angol és német nyelvterületeken november 15-én, Skandináviában november 22-én, itthon pedig december 5-én láthatjuk a varászlótanoncok újabb kalandjait.