Magyar filmes siker San Sebastianban

2002.10.01. 16:04
A férfiakat kiirtó falusi asszonyok története sikert aratott a San Sebastiani filmfesztiválon is. "Ketten megosztva különdíjat kaptunk, a csaj pedig a pénzt vitte" - számolt be a rendező, Pálfi György.
"Hármunkat díjaztak az új rendező kategóriában. Ketten megosztva különdíjat, elismerő oklevelet kaptunk, a csaj pedig a pénzt vitte"- mesélte a frissen díjazott rendező. Pálfi György az idei Magyar Filmszemle legjobb első filmjével a Hukklével San Sebastian-ban a New Directors szekcióban a koreai Lee Yung-Hyanggal (Jibeuro) együtt kapta a különdíjat. A legjobb első film díját pedig a cseh Alice Nellis (Vylet) nyerte, a pénzjutalommal együtt.

Pálfit San Sebastianba Pohárnok Gergely operatőr is elkísérte, hiszen a film lenyűgöző vizuális világát és képi ötleteit is közösen dolgozták ki, de az MTI híreivel ellentétben Pálfi csak egyedül vette át a díjat. "Mivel a díj elnevezése: "új rendező" - magyarázta Pálfi - , csak engem hívtak fel a porondra. Amúgy a díjkiosztó Oscar jellegű gála volt. Bekonferálás, köszöntő beszédek, konfetti."

Pálfi György megköszöni a díjat
A fődíjat, az Arany Kagylót, Wim Wenders, a zsűri elnöke a spanyol-francia-olasz koprodukcióban készült Los lunes al sol című film rendezőjének, Fernando León de Aranoának adta át. A Hukkle fesztiválos fogadtatásáról az elsőfilmes rendező annyit mondott: "a filmet ötször vetítették, az 1600 fős termek teltházasak voltak. A tapsból és a film utáni beszélgetésekből úgy tűnt a nézők élvezték filmet és értették a gyilkossági szálat is.. A Hukkle egy rejtvény és megértik külföldön is."

A filmet hamarosan bemutatják még a varsói, a chicagói, a sao paoloi fesztiválokon, továbbá Vancouverben, Denverben, Ankarában és Londonban is. "Sorra jönnek a magyar fesztiváldíjak, Fekete Ibolya, Kamondi Zoltán, Sopsits Árpád, Péterffy Zsófi, Mundruczó Kornél. Terjed a hír, csak észreveszik Magyarországon is, hogy valami történt."

A Hukklét nemcsak külföldi fesztiválok látogatói láthatják, a Titanic fesztivál keretein belül 17.-én Budapesten is levetítésre kerül, október 24.-étől pedig az itthoni mozikban is bemutatják. "A Hukkle valószínűleg az Uránia és a Művész moziban lesz látható. A Multiplexek egyelőre nem érdeklődnek iránta, pedig ez annyiban különbözik a Mikrokozmosztól és a multikban most futó Vándormadaraktól, hogy van benne történet. És hogy magyar" - tette hozzá a rendező.

"A Hukkle sikerének azért is örülök, mert így talán könnyebben tudok külföldi partnerektől a nagyjátékfilmtervemre pénzt szerezni. De még az előkészületeknek is teljesen a kezdeténél tartunk. Annyi biztos, hogy hagyományosabb lesz a Hukklénél, hiszen tele lesz dialógussal és hogy vegyesen fogok színészeket és talált szereplőket válogatni." - beszélt Pálfi a terveiről.

A Hukkle dramaturgjával, Ruttkay Zsófival közösen írt forgatókönyv, a Taxidermia Parti Nagy Lajos családregényén alapul. A XX. század második felét a háborútól a szocializmuson át napjainkig végigkövető szatíra Sundance prágai forgatókönyvírói műhelyét is megjárta. A leforgatásához 250 millió forintra van szükség.