Emma
9 °C
26 °C

Budapestre jön Billy Idol

2006.04.06. 15:46
A szőke MTV-punksztár tavaly jelentette meg legújabb lemezét Devil's Playground címmel, ezt turnéztatja Amerikában és Európában.

Július 13-án Budapesten, a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán lép föl Billy Idol, eredeti nevén William Michael Albert Broad. Billy Idol zenei karrierje még 1976-ban indult, egy punkcsapat gitárosaként, művésznevét is ekkoriban vette föl. Később letette a gitárt, és Tony James basszusgitárossal életre hívta a Generation X formációt, amivel első nagy sikerüket 1980-ban a Dancing With Myself-fel aratták.

#alt#

Ezután szólókarrierbe fogott, első önálló kislemeze 1981-ben jelentet meg Don't Stop címen. A siker lemezszerződést, és új gitáros, Steve Stevens ismeretségét hozta neki, közös albumukat 1982-ben dobták piacra; az albumról két videoklip is készült, a White Wedding és a Dancing With Myself, amelyeket az MTV is előszertettel tűzött műsorára.

A páros 1984-ben kiadta a Rebel Yell-t, ami dupla platinává érett, és vitathatatlanul ez volt Billy Idol legsikeresebb anyaga. A következő album csak három év múlva, 1987-ben jelent meg, Whiplash Smile címmel, de ez már nem tudott versenybe szállni az előző lemez sikerével, így Steve Stevens kiszállt a projektből. Ugyanebben az évben megjelent egy nyolcszámos bestof lemez, ami, az MTV szorgos közreműködésének is köszönhetően, igen sikeres lett.

Ismét felfigyeltek

Az 1990-es évek elején a zenész egy motorbalesetben majdnem maradandó sérülést szenvedett, ugyanekkor a Charmed life albuma, és az arról kimásolt Cradle of love platinalemez lett.

Billy Idol filmszerepekkel is próbálkozott: feltűnt Oliver Stone Doors-filmjében, majd nagyobb szünet után, 1998-ban a Nászok Ászá-ban szerepelt, ahol saját magát alakította. Ezzel ismét felfigyeltek rá, aminek eredménye a 2001-es Greatest Hits lett.

Az ötvenéves korhoz közeledő zenész tavaly március 22-én jelentette meg legújabb stúdióalbumát, a Devil's Playground-ot. Billy az év második felében amerikai és európai turnéra indult, és 2006 nyarán Budapestre is eljut.